Το σενάριο της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται το πιο πιθανό στις Βρυξέλλες, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ενδεχόμενης ανάληψης του προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Στην περίπτωση αυτή όμως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία αναμένει με ανυπομονησία η ελληνική πλευρά, κινδυνεύει να χαθεί στα βάθη του 2017, λόγω της καθυστέρησης της διαδικασίας σε συνδυασμό με τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Εκτός εάν βρεθεί ένας συμβιβασμός μέχρι την υπουργική σύνοδο της 20ής Φεβρουαρίου της ευρωζώνης.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε για την τύχη του ελληνικού προγράμματος με ή χωρίς το ΔΝΤ, πηγή της ευρωζώνης παρατήρησε χθες ότι η συμμετοχή του Οργανισμού της Κριστίν Λαγκάρντ θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πριν αρχίσει η κρίσιμη περίοδος των εκλογών σε τρία κράτη-μέλη.
Και ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους πως δεν είναι διατεθειμένο να συνεχίσει με το σημερινό καθεστώς του συμβούλου...
Το βάρος, λοιπόν, πέφτει στην ελληνική πλευρά, η οποία πρέπει να τρέξει πίσω από τον χρόνο για να προλάβει τις ενέσεις χρηματοδότησης και κυρίως την ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Κινδυνολογίες για άσκηση πίεσης στην Αθήνα προκειμένου να υποχωρήσει πέφτοντας πάλι στα γόνατα; Ισως.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι το αδιέξοδο που έχει προκληθεί σήμερα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των Συμπληγάδων του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Αθήνα, η οποία είναι η μόνη πλευρά που «καίγεται» για το κλείσιμό της.
Οι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα, προς το παρόν τουλάχιστον...
Οι δηλώσεις, σχεδόν καθημερινά, διαφόρων πηγών και αξιωματούχων των Βρυξελλών δεν είναι καθόλου τυχαίες.
Πίσω από αυτές διαγράφεται μια τάση για τη συντριβή της αδύνατης πλευράς, αφήνοντας την εις βάρος της κατάσταση να επιδεινωθεί.
Αποτελεί κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι ο χρόνος κυλάει εις βάρος της ελληνικής πλευράς στο θέμα της αξιολόγησης.
Κι αυτό όλοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Πράγματι, μετά τη σύνοδο του Φεβρουαρίου, οι εκλογές στην Ολλανδία (15 Μαρτίου) δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών ή συζητήσεων για το ελληνικό ζήτημα.
Στη συνέχεια, τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Και τον Σεπτέμβριο, η Ανγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη θέση της στις βουλευτικές της Γερμανίας.
Σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ και ανάληψης του ελληνικού προγράμματος (συνέχισης του τρίτου ή νέου) από τον ΕΜΣ, που ελέγχεται πλήρως από το Βερολίνο, θα χρειαστούν νέες επικυρώσεις από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων χωρών, νέες εγκρίσεις και φυσικά νέες διαπραγματεύσεις.
Με αποτέλεσμα, λόγω της περιόδου των εκλογών, να μετατεθεί το θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης για το φθινόπωρο.
Αυτό το γνωρίζουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, η οποία έχει όμως την πλάτη κολλημένη στον τοίχο...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας