Νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης φέρνει το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση, που θα κυμανθεί στο 10%, μαζί με το ψαλίδισμα κατά 5,2% που επήλθε τον Ιούλιο του 2014 δείχνουν τον δρόμο για την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και την ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στην κύρια. Μάλιστα οι πιο ψύχραιμες φωνές και οι πλέον αισιόδοξοι για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος μιλούν για μειώσεις στις επικουρικές που θα φτάσουν σε βάθος πενταετίας στο 25%.
Εκεί οδηγεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ισχύει στα ασφαλιστικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης μαζί με τον νέο τρόπο υπολογισμού που έχει ήδη εισαχθεί. Σύμφωνα με αυτόν, η οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου θα δεικνύει και το ποσό της επικούρησης που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.
Συγκεκριμένα το τελικό ποσό που θα λαμβάνει ένας συνταξιούχος θα προκύπτει από τα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου από τις εισφορές των ασφαλισμένων και για την τελική εξαγωγή της οικονομικής κατάστασης αυτά θα διαιρούνται με τον αριθμό των συνταξιούχων.
Καθώς όμως είναι δεδομένο ότι οι μισθοί θα μειώνονται (άρα και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία που ακολουθούν λογική ποσόστωσης επί των καταβαλλόμενων αποδοχών), ενώ με τις υφιστάμενες μνημονιακές πρακτικές ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού δυναμικού θα βγαίνει σε καθεστώς ανεργίας, εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι επικουρικές συντάξεις έχουν πάρει την «κατηφόρα» της εξαφάνισης. Σ’ αυτόν βέβαια τον σκοτεινό δρόμο της απίσχνανσης της επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί το γεγονός της γήρανσης του πληθυσμού με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληθαίνουν.
Σύμφωνα λοιπόν με το θεσμικό πλαίσιο, τα επικουρικά ταμεία θα εκπονούν ανά τρίμηνο αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας και από αυτές θα προκύπτει το ποσοστό της μείωσης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων απαγορεύει το ποσοστό αναπλήρωσης να ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, αν ο ασφαλισμένος βγει στη σύνταξη από το 2015 και μετά αντιμετωπίζει ένα μικτό τρόπο υπολογισμού που θα κατατείνει βέβαια στη μείωση του συντάξιμου μισθού που τελικά θα λάβει. Τη φετινή χρονιά η κυριότερη αλλαγή αφορά την καθιέρωση ενιαίου ποσοστού αναπλήρωσης 20% και για όσους ασφαλίστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993.
Αναλυτικότερα για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα υπάρξει ένα διπλό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης. Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2014 και το ποσό που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2015 (θα λαμβάνονται υπόψη ακόμα και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου).
Φορείς ενταγμένοι στο ΕΤΕΑ
Με αυτόν τον τρόπο όσοι συνταξιοδοτηθούν από ασφαλιστικούς φορείς που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ και θα έπρεπε να λάβουν (με βάση το ισχύον καταστατικό του εκάστοτε Ταμείου) μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης από 20%, θα δουν αυτό να ψαλιδίζεται στα όρια του 20%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αφού στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων η σχετική ρύθμιση ήδη εφαρμόζεται.
Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως είναι όσοι έχουν ασφαλιστεί από την 1-1-2001, αφού το τελικό ποσό της σύνταξης θα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, που σχετίζονται τόσο με τις καταβληθείσες εισφορές όσο και με τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου (όπως προβλέπεται σε νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί).
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού μέσω του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη: οι συντάξεις που καταβάλλει το Ταμείο, το σύνολο των συσσωρευμένων εισφορών για το σύνολο του συντάξιμου χρόνου αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου ανά έτος.
Σημειώνεται πως οι εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο τηρούνται σε ατομικές μερίδες. Ατομική μερίδα ή λογαριασμός είναι η καρτέλα (φάκελος) κάθε ασφαλισμένου στην οποία απεικονίζονται, πέραν των προβλεπόμενων υποχρεωτικών ατομικών του στοιχείων, οι καταβαλλόμενες εισφορές και η βάση υπολογισμού, το συσσωρευμένο κεφάλαιο, οι τυχόν πραγματοποιηθείσες εκροές ποσών, το ποσό σύνταξης που δικαιούται -εφόσον θεμελιώνει δικαίωμα-, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με τα οικονομικά μεγέθη της ασφάλισης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας