Εξι επιπλέον μήνες «φορτώνονται» από τη νέα χρονιά όσοι ασφαλισμένοι θέλουν να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ετσι, αν κάποιος θεμελιώνει δικαίωμα μέχρι την 31η-12-2014, δηλαδή έχει συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 61 και έξι μηνών (πλήρης σύνταξη) ή των 59 και έξι μηνών (μειωμένη).
Πλήρης στα 62
Αντίθετα, όποιος θεμελιώσει δικαίωμα από τη νέα χρονιά για να συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς των ΒΑΕ θα πρέπει να είναι 60 ετών για μειωμένη ή 62 για πλήρη. Σημειώνεται ότι με αυτόν τον τρόπο κλείνουν οι δυσμενείς επιδράσεις του νόμου 4093 για το καθεστώς των ΒΑΕ που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του έτους 2012.
Βέβαια και στην περίπτωση που παραμείνει στην κυβέρνηση το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη έχει συμφωνήσει με την τρόικα να καταργηθούν το συντομότερο και πάντως εντός του 2015 όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που σημαίνει ότι θα καταργηθεί η δυνατότητα εξόδου με τη συμπλήρωση των 60 ετών με μειωμένη σύνταξη όσων έχουν συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Αναλυτικότερα: με βάση όσα έχουν ψηφιστεί και ισχύουν για τους ασφαλισμένους, που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 ημέρες στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, έχουν ανακαθοριστεί ήδη από τις αρχές του 2013 τα όρια ηλικίας για πλήρη και μειωμένη σύνταξη.
Συγκεκριμένα, τα όρια ηλικίας όπως προβλέπονταν ανακαθορίστηκαν σταδιακά και από τα 50 (για μειωμένη) και τα 53 (για πλήρη) που ίσχυαν το 2010 θα φτάσουν με τη νέα χρονιά για πλήρη σύνταξη στο 62ο και για μειωμένη στο 60ό. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 5 χρόνια όσοι εργάζονταν στα ΒΑΕ «φορτώθηκαν» μία 10ετία περισσότερης εργασίας χωρίς το ασφαλιστικό σύστημα να κερδίσει το παραμικρό.
Το όριο ηλικίας
Οι ασφαλισμένοι, λοιπόν, αυτής της κατηγορίας δικαιούνται σύνταξης με το όριο ηλικίας που διαμορφώνεται κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500 ημερών ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 ημέρες στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας που θεμελιώνουν δικαίωμα εντός του 2015 να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης, αλλά αυτό αφορά μόνο τα «κανονικά» ένσημα και όχι αυτά των ΒΑΕ.
Ετσι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 7.500 ΒΑΕ και για τις υπόλοιπες 3.000 ημέρες ασφάλισης (10 έτη) μπορούν να εξαγοραστούν πλασματικά έτη.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε έως 7 πλασματικά έτη ασφάλισης
Στην κοινωνική ασφάλιση, λοιπόν, διακρίνουμε δύο κατηγορίες… ημερών εργασίας: τις ημέρες που εργαστήκαμε και τις ημέρες που μας αναγνωρίζουν ότι εργαστήκαμε, παρ' όλο που κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό…
Ως χρόνος ασφάλισης στα Ασφαλιστικά Ταμεία εκτός από τον χρόνο πραγματικής (υποχρεωτικής) ή προαιρετικής ασφάλισης, λογίζεται και ο χρόνος αναγνώρισης στην ασφάλιση.
Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης λοιπόν είναι:
- Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
- Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
- Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.
- Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.
- Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης.
- Ο χρόνος για τον οποίο δεν έχει υπάρχει ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, μετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο.
- Ο χρόνος κύησης και λοχείας.
- Ο χρόνος απεργίας.
- Ο πλασματικός χρόνος της παρ. 1 του άρθρου 141 του Ν. 3655/2008 γέννησης παιδιού.
- Ο χρόνος μαθητείας.
- Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης.
- Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έλαβε σύνταξη αναπηρίας.
Οι πλασματικοί χρόνοι εισέβαλαν μαζικά στο ασφαλιστικό σύστημα (νωρίτερα ήταν περιορισμένης σημασίας και αφορούσαν κατά κύριο λόγο μόνο την περίοδο της στράτευσης) το 1992, αλλά ουσιαστικά από το 2011, όταν με τις διατάξεις του Ν. 3996/2011 τέθηκε ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, το οποίο ποικίλλει από 4 έως 7 έτη, ανάλογα με το έτος του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμεί να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Ετσι, ο συνολικός χρόνος ο οποίος αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν μπορεί να υπερβεί:
• Τα τέσσερα έτη (48 μήνες), για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011.
• Τα πέντε έτη (60 μήνες), για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012.
• Τα έξι έτη (72 μήνες), για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013.
• Τα επτά έτη (84 μήνες), για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2014 και εφεξής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας