Γίγαντας με πήλινα πόδια κινδυνεύει να αποδειχθεί σύντομα η ΔΕΗ των 17 δισ. ευρώ ενεργητικού και των 18.500 εργαζομένων καθώς εισέρχεται απροετοίμαστη στη νέα εποχή βίαιης συρρίκνωσης που της επιβάλλει το τρίτο Μνημόνιο.
Μπορεί η κυβέρνηση να χαίρεται για το γεγονός ότι ανέτρεψε τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους της υποχρεωτικής πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη, με τη διοίκηση του ομίλου να εκφράζει πλέον δημοσίως την ανησυχία της για τη δυνατότητα της εταιρείας να επιβιώσει στο καινούργιο περιβάλλον.
Το μεγάλο πλήγμα θα προκληθεί από την υποχρέωση της εταιρείας να παραδώσει μέχρι το τέλος του 2019 στους ιδιώτες ανταγωνιστές της το 50% του μεριδίου αγοράς που ελέγχει σήμερα στη λιανική και να περιορίσει σε αντίστοιχο ποσοστό τη δεσπόζουσα θέση της στην παραγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με το σχέδιο δημοπρασιών ενέργειας που υποχρεώνεται να κάνει η ΔΕΗ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το μερίδιό της στη λιανική θα πρέπει να υποχωρήσει στο 87,24% μέχρι το τέλος του έτους, στο 75,24% στα τέλη του 2017, στο 62,24% ώς το 2018 και να μην ξεπερνά το 49,24% μέχρι το τέλος του 2019.
Την ίδια στιγμή που μέσα από τη βίαιη συρρίκνωση του μεριδίου της εκτιμάται ότι θα χάσει τα 3 από τα 6 δισ. ευρώ του τζίρου της, η ΔΕΗ θα πρέπει να διαχειριστεί την ολοσχερή απώλεια της θυγατρικής της στα δίκτυα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) που περνά κατά 51% στο Δημόσιο και κατά 49% σε ιδιώτες μετά τον Ιούνιο, να αντιμετωπίσει το βουνό των απλήρωτων λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέες μονάδες και να αντέξει το υψηλό λειτουργικό της κόστος προσπαθώντας να «ανταγωνιστεί» ιδιώτες προμηθευτές των οποίων η δουλειά θα είναι να αγοράζουν φτηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στα εργοστάσια της ΔΕΗ για να τη μεταπωλούν στους καταναλωτές.
Παρότι όλοι γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε η ΔΕΗ χάνοντας το μονοπώλιό της, εν τούτοις η επόμενη μέρα είναι άδηλη για τη μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας, η οποία δεν έχει προετοιμαστεί για τις βίαιες αλλαγές που θα υποστεί, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τελικά να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη και να πουληθεί με το κομμάτι.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Εμμ. Παναγιωτάκης, ζήτησε χθες «την πολιτική στήριξη του κράτους-βασικού μετόχου ώστε η ΔΕΗ να μην αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας και να αφεθεί να λειτουργήσει με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια ως κανονική Α.Ε.».
Παράλληλα μίλησε με ευχολόγια για την επόμενη μέρα λέγοντας πως παρά τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο που έχει η εταιρεία, θα καταφέρει να «προσαρμοστεί ομαλά στα νέα δεδομένα», θα πάρει μέτρα για να μη χρειαστεί να πουλήσει μονάδες και θα επιχειρήσει να κάνει συμπράξεις τόσο στην παραγωγή ενέργειας όσο και στη λιανική του ρεύματος με τον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας παράλληλα όσο είναι δυνατόν τα κόστη της.
Η άποψη του Εμμ. Παναγιωτάκη όπως τη διατύπωσε επίσημα είναι πάντως ότι η ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις τους επόμενους μήνες και να αναλάβει σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ώστε να καλύψει τα έσοδα που θα χάσει. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως εξετάζει διάφορες ενέργειες, όπως είναι η επέκταση στην Αλβανία (υδροηλεκτρικά και δίκτυα), και έχει προτείνει να αποζημιωθεί για τον ΑΔΜΗΕ «με κάτι που δεν θα προκαλέσει απώλειες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας