Με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, την εισροή μεγάλων επενδύσεων, την τόνωση του ανταγωνισμού, αλλά και την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό δίαυλο, ξεκινά αύριο επισήμως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Τις εργασίες θα εγκαινιάσει σε ειδική επίσημη τελετή στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην τελετή θα παραστεί επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς.
Στην ανακοίνωσή του για την επίσκεψη Σέφτσοβιτς στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης μεταξύ άλλων:
«Είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς, αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση, επισκέπτεται την Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του τομέα της ενέργειας για τη χώρα μας και την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας».
Ο αγωγός ΤΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη, είναι επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.
Η αρχική μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δισ.
Διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία, με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. ο ΤΑΡ θα συνεχίσει από την πόλη Fier στην περιοχή της νότιας Απουλίας, στην Ιταλία.
Με τον συγκεκριμένο αγωγό, που αναμένεται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί την περίοδο 2019-2020, και η χώρα αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια. Έως σήμερα, πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας (μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο), ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.
Η κοινοπραξία που κατασκευάζει τον ΤΑΡ στοχεύει, εκτός από τον εφοδιασμό της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, να γίνουν διακλαδώσεις και προς τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη), εξέλιξη που αναμένεται να μετατρέψει τη χώρα μας σε περιφερειακό δίαυλο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας