Με ανακούφιση υποδέχθηκαν στο υπουργείο Εργασίας την είδηση ότι μεταφέρεται η έναρξη του διαλόγου για τα εργασιακά στις 22 Απριλίου, αφού καθίσταται σαφές ότι τα πράγματα στις εργασιακές σχέσεις θα χειροτερέψουν και η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει δύο ανοιχτά μέτωπα με την κοινωνία, το ασφαλιστικό (μαζί με το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια) και την αγορά εργασίας δηλαδή.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η απόφαση του Γ. Κατρούγκαλου να εντάξει στην επιτροπή για τα εργασιακά μόνον έναν Ελληνα έχει πυροδοτήσει ορυμαγδό αντιδράσεων, με τη ΓΣΕΕ να σέρνει τον χορό των αντιφρονούντων στις αποφάσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την ανάστροφη σειρά καθώς αυτό που έγινε γνωστό χθες είναι ότι η 8μελής Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων που ήταν να συνεδριάσει σήμερα, αναβάλλει τη συνεδρίαση για τις 22 Απριλίου.
Η επιτροπή αυτή με βάση το Μνημόνιο 3 θα εξετάσει και θα προτείνει ποιες είναι οι «καλές πρακτικές» στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας οι οποίες πρέπει να ενσωματωθούν και στην ελληνική με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (λόγω κυρίως της τεράστιας εποχικότητας πολλών εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και της ανασφάλιστης εργασίας).
Αναλυτικότερα η συμφωνία του καλοκαιριού ορίζει να επέλθουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και δη στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στις ομαδικές απολύσεις και στη συνδικαλιστική δράση με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές (υπενθυμίζεται ότι με βάση τους μνημονιακούς νόμους της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ο κατώτατος μισθός αποτελεί απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας).
Το θέμα έχει τεράστια πρακτική σημασία, αφού το ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές θα καθορίσει και το αν οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα έχουν νεοφιλελεύθερο πρόσημο (που σημαίνει ευέλικτες μορφές απασχόλησης με πολύ χαμηλούς μισθούς και ελάχιστη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων) ή ευρωπαϊκό κοινωνικό πρόσημο (που σημαίνει προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων).
Γιατί αντιδρά η ΓΣΕΕ
Εδώ λοιπόν έρχεται η ευθεία επίθεση της ΓΣΕΕ στις επιλογές Κατρούγκαλου, ο οποίος δεν θέλησε να συμμετάσχουν οι κοινωνικοί εταίροι (άλλωστε τους αφορούν άμεσα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις), ενώ επέλεξε μια 8μελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει μόνον ένας Ελληνας νομικός, ο καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης.
Η επιτροπή αυτή, πέρα από την εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών, θα πρέπει να υποβάλει και προτάσεις για την ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας και των πολιτικών με τις παραπάνω βέλτιστες πρακτικές, αλλά και για την εξασφάλιση της τήρησης των συνθηκών εργασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με την υπουργική απόφαση την οποία φρόντισε να μη δημοσιοποιήσει ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο Jan van Ours (καθηγητής πολιτικής οικονομίας) και μέλη οι Gerhard Bosch (καθηγητής σε θέματα εργασίας και οικονομικής κοινωνιολογίας στο Εσεν), Bruno Veneziani (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Μπάρι), Fernandes Monteiro (καθηγητής εργατικού δικαίου), Wolfang Daubler (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Βρέμη), Juan Jimeno (διευθυντής του τμήματος ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας) και Petro Silva Martins (καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College). Παρατηρητής της επιτροπής θα είναι η Ευτυχία Αχτσιόγλου, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Κατρούγκαλου.
Με τον τίτλο λοιπόν «Εθνική ήττα από τα αποδυτήρια» η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ βάλλει κατά των κυβερνητικών πρακτικών που φέρουν την υπογραφή του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου.
«Για ακόμη μία φορά αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, εμπιστευόμενοι να προτείνουν λύσεις και να πάρουν αποφάσεις... Γερμανοί οικονομολόγοι, Κινέζοι σύμβουλοι, Πορτογάλοι και Ολλανδοί καθηγητές και Ισπανοί τραπεζίτες», επισημαίνεται σχετικά στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Οπως καταγγέλλει η Εργατική Συνομοσπονδία, που προετοιμάζεται για νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, «το πόρισμα της επιτροπής δεν θα πρέπει να επιφέρει αλλαγές σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής», που σημαίνει σύμφωνα με τους συνδικαλιστές ότι δεν θα πειραχθούν οι μνημονιακές επιλογές που έχουν φέρει τον κόσμο της εργασίας στην καταστροφή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας