«Πάγωσε» χθες το λιμάνι του Πειραιά από την είδηση της πώλησής του στους Κινέζους, και μάλιστα έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος. Απογοήτευση και πικρία για τη «μάχη που χάθηκε» ήταν τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν σε εργαζομένους και αρκετούς φορείς, ενώ δεν έλειπαν και κάποιοι -αιθεροβάμονες ίσως- που έλεγαν ότι «τίποτε δεν τελείωσε».
Ακόμα και οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και χθες, ήταν ολοφάνερο ότι έδειχναν αμηχανία.
Οσο για την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να εμφανίσει τη συμφωνία με την Cosco σαν την «απόλυτη επιτυχία», και μάλιστα «εξαιρετικής σημασίας» την οποία ανεβάζει στο 1,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και έσοδα που φτάνουν μέχρι το 2052, φαίνεται ότι δεν πείθει, καθώς έχουν προκύψει μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθούν.
Εξάλλου, αυτό ζητά εμμέσως πλην σαφώς από το ΤΑΙΠΕΔ και ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος όπως έκανε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης, μόλις ενημερώθηκε από το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ για τη σημερινή (Τετάρτη) απόφαση του Δ.Σ. του σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΛΠ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ταμείου ζήτησε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. και όλα τα έγγραφα στα οποία αυτή βασίστηκε.
Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο αρμόδιος υπουργός, που λογικά έπρεπε να είναι ο πρώτος που έχει ενημερωθεί, δεν γνωρίζει βάσει ποιων στοιχείων και με ποια κριτήρια το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αποδεχτεί τη βελτιωτική προσφορά της Cosco και να την ανακηρύξει πλειοδότρια.
Ωστόσο χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο υπουργείο με ναυτεργάτες και εργαζομένους στο ΝΑΤ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός δήλωσε πως «παρά το γεγονός ότι ο ΟΛΠ ανήκε ώς τώρα στο κράτος, λειτουργούσε με κριτήρια αγοράς και κερδοφορίας και με κανόνες που δεν συνεπάγονται πάντα το κοινωνικό όφελος». Επανέλαβε ότι έστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ και υποστήριξε ότι «δεν φτάνει η τωρινή νομική του μορφή, καθώς δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι είναι δημόσιο».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Χθες ΟΜΥΛΕ και Λιμενεργάτες με μια πολύ σκληρή ανακοίνωσή τους, που έχει τίτλο «Πουλάνε το Λιμάνι και χαρίζουν δισεκατομμύρια στην Cosco», καταγγέλλουν ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα «μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο» και υποστηρίζουν ότι στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δεν δίνεται απάντηση σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:
- 1 Πώς πωλείται ολόκληρος ο ΟΛΠ έναντι 280,5 εκατ. ευρώ όταν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ και εν συνεχεία της προβλήτας ΙΙΙ ήταν 1,05 δισ. ευρώ; Η Cosco θα αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (51%) έναντι 280,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράττει από τη θυγατρική της ΣΕΠ το ενοίκιο της παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, το οποίο το 2015 ήταν 38 εκατ. ευρώ.
Ετσι χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση του ανωτέρω ενοικίου, που το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ έχει προϋπολογίσει και η οποία προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, θα έχουμε κατ’ ελάχιστον και με σημερινές τιμές το εξής αποτέλεσμα: 40 έτη χ 38 εκατ. ευρώ =1,520 δισ. ευρώ. Αν και από αυτό αφαιρέσουμε το τίμημα που δίνει σήμερα η Cosco για την αγορά του 51% με πλήρη έλεγχο του λιμανιού απομένει καθαρό κέρδος για την Cosco 1,239,5 δισ.
- 2 Τι γίνεται με τις παράνομες φοροαπαλλαγές της Cosco, τις οποίες οφείλει στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.;
Την παραίτηση του Θοδ. Δρίτσα ζήτησε χθες ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σχολίασε ότι όταν ο Θοδ. Δρίτσας ήταν στην αντιπολίτευση διαδήλωνε στους δρόμους κατά της ιδιωτικοποίησης και πριν από ένα χρόνο δεσμευόταν ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει και ότι η ιδιωτικοποίηση σταματά εδώ και τώρα».
Η απάντηση του υπουργού
Θα όφειλε ο κ. Βαρβιτσιώτης να είναι σεμνότερος» απάντησε ο Θοδ. Δρίτσας και σημείωσε πως «αυτή η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, από τις συσσωρευμένες καταστροφικές συνέπειες μιας πεντάχρονης πολιτικής
■ Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης επισήμανε ότι η διαχείριση του μεταβατικού σταδίου μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και σημασίας, αφού τα διάφορα εργασιακά και πολλά άλλα θέματα για την τήρηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης σε βάθος πενταετίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν ανοιχτά.
■ «Ο ελληνικός και πειραϊκός λαός δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει έναν διαγωνισμό που έγινε κάτω από σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες και ο οποίος οδήγησε στην παράδοση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας, στο ξεπούλημά του» τονίζει ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογεώργος, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του ΤΑΙΠΕΔ «ανυπόστατες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας