Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, πλούσιο παρασκήνιο, αντιδράσεις, καταγγελίες και δικαστικές μάχες, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, χθες το πρώτο λιμάνι της χώρας πέρασε στα χέρια των Κινέζων με ένα πολύ χαμηλό τίμημα.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει μόλις 280,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και άλλα 88 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για την απόκτηση του υπόλοιπου 16%. Δηλαδή συνολικά 368,5 εκατ. ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωσή του χθες το βράδυ κάνει λόγο για «εξαιρετικής σημασίας» εξέλιξη για το Ελληνικό Δημόσιο με την οποία πραγματοποιείται με «απόλυτη επιτυχία ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Ανεβάζει τη συνολική αξία της συμφωνίας σε 1,5 δισ. ευρώ, αφού εκτός από τα 368,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνει: 350 εκατ. ευρώ από επενδύσεις που είναι υποχρεωμένοι οι Κινέζοι να κάνουν σε βάθος δεκαετίας, αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης της τάξης των 410 εκατ. ευρώ και αναμενόμενα μερίσματα και τόκους που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και εκτιμώμενες επενδύσεις μέχρι τη λήξη παραχώρησης το 2052.
Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι έκανε αποδεκτή τη βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, ανακήρυξε την παραπάνω εταιρεία πλειοδότρια και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «προτιμώμενος επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Εκανε γνωστό ότι η Cosco πρόσφερε τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σε εκκρεμότητα παραμένει όμως η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ καθώς πριν από λίγες ημέρες το Δ.Σ. του ΟΛΠ αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση. Οταν αυτή θα ολοκληρωθεί, τότε η σύμβαση θα πρέπει να πάει στη Βουλή για ψήφιση.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη τίθενται μια σειρά βασικών ερωτημάτων τα οποία πρέπει άμεσα να απαντηθούν: Κάποια από αυτά είναι:
1. Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ συνέδεσε την τιμή της πώλησης με το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα; Χθες η μετοχή του ΟΛΠ έπεσε κατά 4% στα 12,9 ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στα 14,56 ευρώ.
Το παράδοξο είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ «κλειδώνει» και την τιμή αγοράς ανά μετοχή που θα πληρώσει σε 5 χρόνια η Cosco για να αποκτήσει και το 16%.
2. Γιατί στις 12 Ιανουαρίου δεν έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη προσφορά της Cosco και τις αποτιμήσεις που έχουν κάνει οι δύο ανεξάρτητοι εκτιμητές που είχε ορίσει;
3. Γιατί δεν κάνει γνωστό ότι η Cosco αγοράζοντας τον ΟΛΠ, θα εισπράττει τα ενοίκια τα οποία υποχρεούται να καταβάλλει η θυγατρική της ΣΕΠ Α.Ε. για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ;
4. Γιατί δεν γνωστοποιεί ότι από τα 350 εκατ. ευρώ που η Cosco είναι υποχρεωμένη να κάνει επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας, περίπου 150 προβλέπεται να προέλθουν από ευρωπαϊκά προγράμματα;
Οι πρώτες αντιδράσεις
Μετά την είδηση της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας εκδηλώθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις:
■ Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έκανε λόγο για «αδιαφανή πώληση» του πρώτου λιμανιού της χώρας, η οποία παίρνει πλέον προκλητικές διαστάσεις.
«Οι διάφορες ακροβασίες, που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα “αξιοπρεπές” τίμημα, δεν ξεγελούν κανέναν» ανέφερε και πρόσθεσε πως «η αλήθεια, που κρύβει επιμελώς το ΤΑΙΠΕΔ, είναι συντριπτική:
Το “σίγουρο” τίμημα της μοναδικής προσφοράς που έγινε και θα εισπράξει άμεσα το Δημόσιο είναι μόλις 280,5 εκατ. ευρώ, καθώς η Cosco αγοράζει σε πρώτη φάση το 51% των μετοχών και “κλείδωσε” την τιμή πώλησης για μετά από 5 (!) χρόνια για το υπόλοιπο 16%.
Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε λέξη για τα ενοίκια που θα πληρώνει η Cosco στον… εαυτό της για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις».
■ Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε: «Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο του Χρηματιστηρίου, τη στιγμή που το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του, είναι πράξη θλιβερή από θλιβερούς ανθρώπους.
Οταν μάλιστα το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ όριζε την καθαρή παρούσα αξία της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ σε 530 εκατ. και εν συνεχεία με την επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ σε 1 δισ. Το λιμάνι του Πειραιά ενσωματώνει ανεκτίμητες αξίες που δεν αποτιμώνται σε ένα κατακρημνισμένο Χρηματιστήριο.
Οσα φτιασιδώματα και εάν επιχειρήσουν, η αλήθεια δεν πρόκειται να σκεπαστεί. Η κυβέρνηση επιτέλους πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιο ξεπούλημα δεν γίνεται ανεκτό από την ελληνική κοινωνία».
■ Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας: «Η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για προσέλκυση επενδυτών και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., αφού επί ένα χρόνο καθυστέρησε και κωλυσιέργησε, σύρεται στην προώθηση αυτής της σημαντικής αποκρατικοποίησης, όπως σύρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Δυστυχώς, εν τω μεταξύ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με κόστος για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα».
■ Οι δικηγόροι Πειραιά Γ. Καρδαράς και Γ. Βρέλλος, μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) και μέλη του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι η συμφωνία «αποτελεί ενέργεια βλαπτική των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι υπήρξε ένας μόνο διαγωνιζόμενος ο οποίος αποκτά την καταστατική πλειοψηφία του ΟΛΠ Α.Ε., γεγονός που πρακτικά μπορεί να τον καταστήσει παράρτημα του Κινεζικού Δημοσίου και μάλιστα με πολύ μικρό τίμημα και αδιαφανείς διαδικασίες. Τα μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ θα αναγκαστούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας