Η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η είσοδος των προσφύγων, η αστάθεια στην Ευρώπη λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων αλλά και η αλλαγή προορισμών προς Ασία-Αυστραλία-Σιγκαπούρη και αλλού είναι οι λόγοι που το τοπίο για την ελληνική κρουαζιέρα το 2016 παραμένει ακόμα θολό και οι υπεύθυνοι του κλάδου δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ασφαλή αξιολόγηση των αφίξεων, λόγω καθυστέρησης που παρατηρείται στις κρατήσεις.
Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες, αναφερόμενος γενικότερα στη σημασία του κλάδου της κρουαζιέρας, στην ανάγκη μέτρων στήριξης και στις προοπτικές ανάπτυξής της.
Για πολλοστή φορά υποστήριξε ότι για να εξετάζονται ευέλικτα και χωρίς χρονοτριβή τα θέματα του κλάδου, χρειάζεται να συγκροτηθεί Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας στην οποία θα συμμετέχουν πρόσωπα και φορείς του κλάδου της τουριστικής ναυτιλίας με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, όπως επίσης και εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης.
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στα έργα υποδομών που χρειάζονται τα λιμάνια κρουαζιέρας της χώρας, όπως και στην απλούστευση των διαδικασιών στη χορήγηση της visa για non Schengen τουρίστες.
Ρεκόρ στη Σαντορίνη
Τα λιμάνια της χώρας που σήμερα υποδέχονται κρουαζιερόπλοια είναι 42, με αυτό του Πειραιά να συγκεντρώνει το 2015 τις περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (622) και 1.083.000 επιβάτες, με δεύτερο της Σαντορίνης με 592 αφίξεις και 859.000 επιβάτες και τρίτο της Μυκόνου με 540 αφίξεις και 747.00 επιβάτες.
Αντίθετα, οι προβλέψεις για το 2016 με τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα φέρνουν πρώτο το λιμάνι της Σαντορίνης, δεύτερο της Μυκόνου και τρίτο του Πειραιά.
Να σημειωθεί ότι συγκριτικά με το 2014 το λιμάνι που παρουσίασε μεγάλη αύξηση είναι αυτό της Σαντορίνης, καθώς από 512 οι αφίξεις ανέβηκαν στις 592, δηλαδή 80 κρουαζιερόπλοια επιπλέον από τον προηγούμενο χρόνο προσέγγισαν στη Σαντορίνη το 2015.
Από τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στα 42 λιμάνια αλλά και τον αριθμό των επισκεπτών, ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
● Οι αυξομειώσεις ανά έτος δείχνουν την αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
● Παρατηρείται μείωση των επισκεπτών στα νησιά που είναι πύλη εισόδου των προσφύγων.
● Το Λαύριο δείχνει αύξηση σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω της δραστηριότητας της Celestyal Cruises.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας