Λιτότητας συνέχεια, για έκτη χρονιά, σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός του 2015, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή χωρίς την έγκριση των δανειστών, οι οποίοι επιμένουν σε σκληρότερα μέτρα προκειμένου να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής για την Αθήνα. Οι φοροελαφρύνσεις που υποσχόταν η κυβέρνηση «κουρεύτηκαν» δραματικά, ενώ απουσιάζουν και τα κονδύλια για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.
Τα φορολογικά υποζύγια θα κληθούν να καταβάλουν το νέο έτος επιπλέον φόρους 1,4 δισ. ευρώ ενώ, λόγω της περαιτέρω περιστολής των δαπανών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ο λογαριασμός προσεγγίζει τα 2,9 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα λείψει από τις τσέπες των φορολογουμένων.
Η -υποτιθέμενη έκτακτη- εισφορά αλληλεγγύης, «κουρεμένη» κατά 30%, μαζί με τη φοροκαταιγίδα στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και τον ΦΠΑ, φιγουράρουν μεταξύ των μέτρων που θα αποδώσουν σημαντικά έσοδα στον κρατικό κορβανά το 2015, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χορήγηση κάποιας κοινωνικής παροχής, όπως το «κοινωνικό μέρισμα» που χορηγήθηκε φέτος στους εξαθλιωμένους της μνημονιακής πολιτικής.
Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, οι όποιες κοινωνικές παροχές θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Οι… γενναίες μειώσεις φόρων εξαντλούνται στη μείωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% και τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, ενώ δεν υπάρχει καμιά αναφορά για μείωση των φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Το ενδεχόμενο να προκύψουν πρόσθετα βάρη για τους φορολογουμένους είναι ανοιχτό, καθώς η τρόικα δεν έχει πει ακόμα τον… τελευταίο της λόγο.
Η αναθεώρηση ή ακόμα και η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι ανοιχτή, λόγω των απαιτήσεων των δανειστών για νέα μέτρα στο όνομα του δημοσιονομικού κενού που επικαλούνται, πέρα από τις εξωφρενικές αλλαγές που ζητούν για το Δημόσιο, τα εργασιακά, το Ασφαλιστικά κ.λπ.
Ηρθε η... ανάπτυξη
Επειτα από 6 χρόνια ύφεσης και σωρευτική μείωση του ΑΕΠ άνω του 26%, ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,9%, με πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 ή 5,6 δισ. ευρώ, από 1,8% φέτος ή 3,3 δισ. ευρώ.
Το ΑΕΠ θα ανέλθει στα 184,870 δισ. ευρώ από 178,944 το 2014 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του προϋπολογισμού.
Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα αποκλίνει από αυτήν του ΜΠΔΣ, το οποίο προβλέπει δημοσιονομικό κενό 912 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ.
Τα έσοδα από την άμεση φορολογία αυξάνουν κατά 484 εκατ. ευρώ το 2015 στα 21,8 δισ. ευρώ και από την έμμεση κατά 924 εκατ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ.
Οι φόροι στην περιουσία, παρά την υποτιθέμενη ελάφρυνση από την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ (του χαρατσιού που πληρώναμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ) από τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνουν κατά 2,3%. Οι εισπράξεις υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ φέτος.
Τα συνολικά τακτικά έσοδα προβλέπεται να φτάσουν στα 50,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να συγκρατηθούν στα 55,7 δισ. ευρώ το 2015 από 57,2 δισ. ευρώ το 2014, μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 6,4 δισ. ευρώ είναι και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του μοναδικού πυλώνα της ανάπτυξης.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ από 318 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος, μέγεθος το οποίο ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 θα ανέλθουν στα 97,875 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,9 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με δανεισμό από τις αγορές.Στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω από το 1,3% του ΑΕΠ το 2014 στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% από -1% το 2014.
Οσον αφορά την ανεργία, που σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη των νοικοκυριών, η κυβέρνηση προσδοκά μείωση στο 22,6% το 2015 από 24,8% το 2014.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκινά την Τρίτη 25 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις.
Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας