Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
xrimata
Dreamstime.com

Σε γραμμή λιτότητας το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Μπορεί η ακρίβεια να γονατίζει τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά, η αγοραστική δύναμη των πολιτών να βρίσκεται στο ναδίρ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μειώνονται συνεχώς, η στεγαστική κρίση να αποτελεί θηλιά για σημαντικό μέρος του πληθυσμού και το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται επικίνδυνα, ωστόσο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) επικροτεί τη στρατηγική δημοσιονομικής λιτότητας για τους πολλούς που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μάλιστα, στην Τριμηνιαία Έκθεσή του (Μάρτιος 2025), το ΓΠΚΒ δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εδραιώνει ένα σταθερό περιβάλλον οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, διατηρήθηκε η θετική δυναμική των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, με κινητήριες δυνάμεις τις επενδύσεις, την αύξηση της παραγωγικότητας και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αφού αναφέρει την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, η έκθεση υποστηρίζει ότι «κριτήρια για αυτή την αναβάθμιση αποτέλεσαν η ισχυρή δέσμευση στη δημοσιονομική σύνεση και πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους και οι αντοχές της Ελληνικής οικονομίας στις εξωτερικές αρνητικές εξελίξεις».

Ωστόσο, παρά τις θετικές επιδόσεις που καταγράφει, η Έκθεση αναγνωρίζει ότι:

το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε επιδείνωση το 2024, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη στήριξης των εξαγωγικών τομέων υψηλής προστιθέμενης αξίας και περαιτέρω ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων.

η σύγκλιση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης παραμένει κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής.

ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός, αρκετά πάνω από τον μέσο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (2,3%), και ανήλθε τον Φεβρουάριο του 2025 στο 3,0%.

οι προσπάθειες ενίσχυσης του ανταγωνισμού όπως και η ανίχνευση και αποτροπή τιμολόγησης σε συνθήκες ολιγοπωλιακής αγοράς θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, με κύριες πηγές αυτής να αποτελούν ο φόρος εισοδήματος κατά 3.108 εκατ. ευρώ, και οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών κατά 3.582 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων ο ΦΠΑ κατά 2.961 εκατ. ευρώ). 

Το Γραφείο αξιολογεί ως πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση της ταχείας μείωσης του δημοσίου χρέους, προσθέτοντας ότι «ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος δύναται να προκύψει από την Ευρωπαϊκή συμφωνία για τις αμυντικές δαπάνες θα μπορούσε, ανάλογα με το εύρος που θα έχει, να αξιοποιηθεί επίσης για πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητα της Ελληνικής οικονομίας όπως η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της μισθωτής εργασίας». 

Σε ανάλογη γραμμή ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ Ιωάννης Τσουκαλάς εμφανίστηκε αρνητικός στα σενάρια επαναφοράς 13ου και 14ου μισθού. Όπως εκτίμησε, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει από τις υπερβάσεις των φορολογικών εσόδων και όχι εξαιτίας της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής των αμυντικών δαπανών. Στο πλαίσιο αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου, πρότεινε κι αυτός τη μείωση των φορολογικών βαρών της μισθωτής εργασίας.

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις παγκόσμιες αναταράξεις εξαιτίας της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

► Ακολουθεί ολόκληρη η έκθεση:

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε γραμμή λιτότητας το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας