Δεν αρκεί η ανακήρυξη της χώρας μας σε «πρωταθλήτρια» μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό για να μη δουν ασφαλισμένοι αλλαγές επί τα χείρω, λόγω των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων, υποστηρίζει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η έκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου (Fiscal Monitor) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκαν τα όρια, εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις και αυστηροποιήθηκαν οι κανόνες-προϋποθέσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, το Ταμείο προβλέπει ότι, παρά τη γήρανση του πληθυσμού, στην Ελλάδα οι δαπάνες για τις συντάξεις και την Υγεία θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ –αναφέρει το ΑΠΕ– οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.
Αντίστοιχα, οι δαπάνες για την Υγεία αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ το διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.
Η μεταβολή των δαπανών για την Υγεία στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ το διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας