Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης
Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το μαύρο, άσπρο για την αποεπένδυση στις τράπεζες από Χατζηδάκη-Στουρνάρα UPD

Μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να έχασε 40 δισ. εξαιτίας της αποεπένδυσης του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτή ήταν μια σωστή κίνηση. Θετικά αποτίμησε την αποεπένδυση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, που υποστήριξε μάλιστα ότι το Δημόσιο, αντί για απώλειες, είχε κέρδη 3,5 δισ.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη ζημιά από την αποεπένδυση, υπερασπιζόμενος την πολιτική του.

• Διαβάστε σχετικά: Το τρομακτικό κόστος της «σωτηρίας» των τραπεζών - Γιατί χρεοκόπησαν και γιατί «έπρεπε» να σωθούν

Υποστήριξε ότι η ανάλυση του ΚΕΠΕ «βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος», ενώ υποστήριξε ότι του «προκάλεσε λύπη» το γεγονός ότι η μελέτη που εκθέτει τον ίδιο και την κυβέρνηση «χρησιμοποιήθηκε από την αντιπολίτευση». Μάλιστα, υπερασπίστηκε το PSI, ισχυριζόμενος ότι «το Δημόσιο κατέβαλλε πολύ λιγότερα για την αγορά ομολόγων».

Είπε δηλαδή, ότι «το δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει περίπου 60 δισ. ευρώ από την αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά», εκτιμώντας το όφελος στα 28,2 δισ. ευρώ, κάτι «που αγνοείται από τους μελετητές» της επίμαχης έκθεσης.

Και πρόσθεσε: «Η στρατηγική μας για την γρήγορη και αποφασιστική πολιτική αποεπένδυσης των τραπεζών ήταν σωστή», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, πως η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, πως η διαδικασία της αποεπένδυσης «επιδρά θετικά στην οικονομία, στέλνει θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη, την κεφαλαιαγορά και τις οικονομικές προοπτικές» και τέλος, πως η αγνόηση των προαναφερθέντων θα συνιστούσε κυβερνητική επιπολαιότητα».

«Με λίγα λόγια, εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο ευρύτερο περιβάλλον για να ωθήσουμε την οικονομία προς τα πάνω, το αντίθετο θα έδειχνε ερασιτεχνισμό και ελαφρότητα» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Γ. Στουρνάρας: Κερδίσαμε 3,5 δισ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στην ίδια ενημέρωση για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, είπε ότι μια «πρώτη αποτίμηση του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης του τραπεζικού τομέα σε σύγκριση με τα οφέλη που αποκόμισε το Ελληνικό Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (Private Sector Involvement), δείχνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει συνολικά μέχρι τώρα ωφεληθεί με ποσό που εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ».

Πλέον, σύμφωνα πάντα και τον Γιάννη Στουρνάρα, «έχοντας ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και με υγιή θεμελιώδη μεγέθη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Οι τράπεζες έχουν επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης θα τονωθούν και από τις εκταμιεύσεις των επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επίσης, οι τράπεζες επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό (digitalisation) των εργασιών τους προκειμένου να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, αλλά και να μειώσουν το λειτουργικό κόστος».

Νίκος Παππάς: «Ενημερώνετε τη Βουλή και τον λαό τρεις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών μετά»

Στη δική του τοποθέτηση, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε ότι όχι μόνο το Δημόσιο ζημιώθηκε 40 δισ., αλλά υπογράμμισε ότι η ευθύνη της απόφασης αποχώρησης του Δημοσίου από τις τράπεζες ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι το ΤΧΣ θα ελεγχθεί αν κινήθηκε με βάση τον νόμο.

Όπως είπε ο Νίκος Παππάς, παρουσιάζοντας και τον σχετικό πίνακα, είπε μεταξύ άλλων ότι  «το ελληνικό δημόσιο έβαλε περίπου 10 δισ. ευρώ στη Eurobank και βγήκε με 93 εκατ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και βγήκε με 300 εκατ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και βγήκε με 1 δισ. ευρώ (για το 22% των μετοχών) και 18 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και βγήκε με 1,35 δισ. ευρώ».

Με πόσα «μπήκαμε» στις τράπεζες - Με πόσα «βγήκαμε» 

 

Διάθεση από ΤΧΣ

Πώληση

Ζημιά

Eurobank

9,9 δισ. ευρώ

93,65 εκατ. ευρώ

9,8 δισ. ευρώ

Alpha Bank

3,96 δισ. ευρώ

293,4 εκατ. ευρώ

3,67 δισ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα

5,11 δισ. ευρώ 

(για το 22%)

1,06 δισ. ευρώ 

(για το 22%)

4,05 δισ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς

17,9 δισ. ευρώ 

1,35 δισ. ευρώ

16,55 δισ. ευρώ

Σύνολο ζημιάς

  

34,07 δισ. ευρώ

Και απαντώντας στη θέση του κ. Χατζηδάκη ότι είναι δίκαιη η πώληση των μετοχών στην παρούσα φάση και στις συγκεκριμένες τιμές, αφού οι Έλληνες φορολογούμενοι είχαν κερδίσει με το PSI, απάντησε: «Κουρεύτηκε ονομαστικά το χρέος και πήραμε κάποιες μετοχές. Δεν μας είπατε τότε ότι αυτές οι μετοχές, που πήρε το δημόσιο, είναι μειωμένων προσδοκιών από μελλοντικά κέρδη». 

Και συμπλήρωσε: «Άκουσα και για τον ELA. Το δημόσιο είναι μέτοχος στην κεντρική τράπεζα. Δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τόκο οι τράπεζες αν πάρουν ρευστότητα; Δεν ήταν χατίρι αυτό. Χατίρι ήταν που επετράπη στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το εξαιρετικό πρόγραμμα της ΕΚΤ, το TLTRO, που ήταν στοχευμένο για τη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να πάρουν με αρνητικό επιτόκιο 50 δισ. ευρώ και να βγάζουν 500 εκατ., αφού κάθονταν πάνω σε αυτά τα χρήματα, πάνω στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Αυτό ήταν χατίρι, εκεί έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση».

«Αξιώνουμε απαντήσεις και εξηγήσεις για τη ζημιά. Να δούμε πως προέκυψε η ανάγκη της κακήν κακώς αποχώρησης. Είναι, προφανώς, μία επιλογή του σκληρού πυρήνα της δικής σας πολιτικής, η οποία έχει στο επίκεντρο μια δήθεν μαγική συνταγή, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Γκρίζο τοπίο των κυβερνητικών επιλογών»

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε πως η αποεπένδυση των τραπεζών, αποτελεί το γκρίζο τοπίο των κυβερνητικών επιλογών, ενώ στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκε η διαφορά, ύψους 44 δισ., ανάμεσα σε όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για το κόστος της αποεπένδυσης, και σε όσα αποτυπώνει η μελέτη του ΚΕΠΕ. «Η απόκλιση δισεκατομμυρίων στο δημόσιο διάλογο ξυπνά μνήμες που η χώρα οφείλει να αφήσει στο παρελθόν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις ξαναζήσει. Μόνο κάνοντας αποτίμηση όσων πραγματικά συνέβησαν μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν είχε γίνει το PSI, είναι αμφίβολο εάν σήμερα θα υπήρχε χώρα, καθώς με αυτό ουσιαστικά κάναμε την άτακτη χρεοκοπία 'συντεταγμένη'. Για ένα μείζον γεγονός, με το οποίο προκλήθηκαν συνέπειες για όλη την κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι δίνουμε πίσω μόνο στις τράπεζες όσα τότε έχασαν, όταν μάλιστα είχαν συμμετάσχει στη δημιουργία του προβλήματος».

ΚΚΕ: «Δεν διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις του κόσμου»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι τόνισε ότι οι τράπεζες, ως κερδοσκοπικά ιδρύματα, δεν μπορούν να θεωρούνται μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά είναι μέρος του προβλήματος. Και επισήμανε ότι  με τις ανακεφαλαιοποιήσεις «δεν διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις του κόσμου, αλλά η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος».

«Γι' αυτό, τα λαϊκά νοικοκυριά, θα πρέπει να απαλλαγούν από την εξυπηρέτηση του δυσβάσταχτου ιδιωτικού χρέους, ιδιαίτερα προς τις τράπεζες αλλά και προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. 

Πλεύση Ελευθερίας: «Δεν είναι δυνατόν το Δημόσιο να σώζει τις τράπεζες»

Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Αλέξανδρος Καζαμίας εξέφρασε τη διαφωνία του με τη μεθοδολογία που υιοθετεί η κυβέρνηση για τον υπολογισμό κόστους - οφέλους για τους Έλληνες φορολογούμενους από τις ανακεφαλαιώσεις των συστημικών τραπεζών, τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί έναν διφορούμενο τρόπου υπολογισμού του κόστους των ανακεφαλαιοποιήσεων, ούτως ώστε να μη διεκδικήσουν τίποτα για τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Δεν είναι δυνατόν, όταν οι τράπεζες καταρρέουν, να μπαίνει το Δημόσιο να τις σώσει, και όταν πηγαίνουν καλά, να πουλά το Δημόσιο τις μετοχές του για να εισπράττουν τα υπερκέρδη των τραπεζών οι ιδιώτες και στο τέλος να προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες ότι η πολιτική αυτή προσκομίζει οφέλη για το Δημόσιο. Αυτό είναι ένα αφήγημα που δεν έχει λογική», τόνισε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το μαύρο, άσπρο για την αποεπένδυση στις τράπεζες από Χατζηδάκη-Στουρνάρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας