Τέσσερις καινοτόμες δράσεις στον δρόμο προς την «πράσινη» μετάβαση και την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας σχεδιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης στο workshop σχετικά με τον Κανονισμό για την ασφαλή ηλεκτροδότηση, ηλεκτροφόρτιση, ελλιμενισμό, έλεγχο και πιστοποίηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων, που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα και διοργάνωσε η Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας. Οι δράσεις αυτές είναι:
1. Η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με νέα, «πράσινα» πλοία, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, σε ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ.
2. Η χρηματοδότηση της ναυτιλίας από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3. Το «πρασίνισμα» και ο ενεργειακός μετασχηματισμός των λιμανιών της χώρας, με έμφαση στην ηλεκτροδότηση ελλιμενιζόμενων πλοίων – το λεγόμενο «cold ironing», σε συνεργασία και με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
4. Η ανάπτυξη και χρηματοδότηση ενός «συνεργατικού σχήματος» που αφορά όλη την αλυσίδα των επιχειρήσεων ναυτιλιακού εξοπλισμού, δηλαδή ναυπηγεία, επιχειρήσεις ναυπηγικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και επισκευών.
Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η «πράσινη» ναυτιλία και η απαλλαγή του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου από τον άνθρακα αποτελεί σήμερα το μείζον ζήτημα για όλη τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, ενώ σημείωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο.
«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Και το timing είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η Ευρώπη έχει αρχίσει να μένει πίσω στην ανταγωνιστικότητά της. Και ειδικά στον ναυτιλιακό κλάδο, αυτό είναι φανερό. Ο ανταγωνισμός –κυρίως από τις χώρες της Ασίας– είναι μεγάλος» επισήμανε, τονίζοντας ότι η πρόκληση της απανθρακοποίησης –και ευρύτερα της «πράσινης» μετάβασης– συνιστά μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή ναυτιλία στο σύνολό της. Πρόσθεσε ακόμα τη σημασία ανάδειξης της «γαλάζιας οικονομίας» που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, υπολογίζεται σε 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, ποσό το οποίο προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2030.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας