Ενώ η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και η ηγεσία της ΑΑΔΕ διαφημίζουν ως κορωνίδα του εκσυγχρονισμού τις «μεταρρυθμίσεις» στο φορολογικό σύστημα και τον φορολογικό μηχανισμό –σήμερα παρουσιάζεται στο υπουργικό ένα ακόμη σχετικό νομοσχέδιο– προβάλλοντας αυτές τις «μεταρρυθμίσεις», μεταξύ άλλων, ως κίνητρο επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων που έχουν φύγει εκτός Ελλάδας, οι ίδιοι πολίτες που τολμούν να γυρίσουν πέφτουν σε κυκεώνα γραφειοκρατικών αποφάσεων και αντιφάσεων από εμπλεκόμενες υπηρεσίες που συχνά παραβιάζουν ξεκάθαρα τον νόμο. Και συχνά το μετανιώνουν που γύρισαν σε μια χώρα όπου την «καθημερινότητα την χωρίζει άβυσσος από τις αντίστοιχες ευνομούμενων χωρών».
Δεν το λέμε εμείς, το λέει αναγνώστρια που περιγράφει γλαφυρά τι έχει υποστεί από την ΑΑΔΕ και το αρμόδιο προξενείο για να διευθετήσει απλούστατα ζητήματα εδώ και 10 μήνες που έχει επιστρέψει με την οικογένειά της εδώ. Δημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή της, σεβόμενοι το αίτημα ανωνυμίας της ίδιας και του συντρόφου της:
«Το τελευταίο διάστημα υπέπεσαν στην αντίληψή μου πλήθος δημοσιευμάτων σχετικά με την ετήσια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Brain Regain. Οι συμμετέχοντες εξήραν τα κίνητρα επαναπατρισμού που δίνονται και συμφώνησαν ότι έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι Ελληνες του εξωτερικού. Για αρκετούς που έχουμε επιστρέψει στην Ελλάδα (με πλήρη άγνοια κινδύνου) τα συμπεράσματα της εκδήλωσης είναι εκτός πραγματικότητας. Την ελληνική καθημερινότητα την χωρίζει άβυσσος από τις αντίστοιχες ευνομούμενων χωρών.
Θα ήθελα να καταθέσω δύο εμπειρίες, οι οποίες δεν είναι ούτε οι μόνες και, πολύ φοβάμαι, ούτε και οι τελευταίες.
● Πριν από περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε με το σύντροφό μου (με τον οποίο δεν είμαστε παντρεμένοι και δεν έχουμε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης) να επιστρέψουμε μαζί με τα τρία μας παιδιά στην Ελλάδα (μετά από 15 και 17 χρόνια αντίστοιχα ζωής στο εξωτερικό). Τους τελευταίους 10 μήνες κρατούμαστε όμηροι του προξενείου και της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, που αποφάσισαν, κατά παράβαση του Αστικού Κώδικα, να επινοήσουν το βαθμό συγγένειας του “Αναγνωρισμένου πατέρα των τέκνων” και βάσει αυτού αρνούνται να μας εκδώσουν ξεχωριστά πιστοποιητικά μετοικεσίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο σύντροφός μου δεν μπορεί να φέρει στην Ελλάδα το αυτοκίνητο που έχει στην κατοχή του, καθώς, αυθαίρετα, χωρίς καμία νομική βάση και ενώ το σύνολο των οδηγιών που έχει εκδώσει η ίδια η ΑΑΔΕ αλλά και το πιστοποιητικό που εκδίδει το προξενείο αναφέρουν ρητώς πως ως οικογένεια νοούνται οι σύζυγοι και τα άγαμα τέκνα, μας αντιμετωπίζουν, προφανώς για πρώτη και τελευταία φορά, ως οικογένεια. Και ενώ στο σύντροφό μου χρεώνεται η ατέλεια του δικού μου αυτοκινήτου ως μέλος της οικογένειάς μου, το αυτοκίνητο αυτό δεν επιτρέπεται να το οδηγήσει (επιτρέπεται μόνο σε συγγενείς α΄ βαθμού), δεν μπορώ να του το μεταβιβάσω και αν μου συμβεί κάτι, δεν θα περιέλθει στην κυριότητά του, αφού σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα δεν είναι συγγενής μου! Κάθε προσπάθεια συνεννόησης ημών και του δικηγόρου μας με την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ έπεσε στο κενό, η οποία κώφευσε και στη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη. Καθ’ υπόδειξη της Προϊσταμένης της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ απευθύναμε επιστολή στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τελωνείων και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ. Η επιστολή παραμένει σχεδόν 6 μήνες μετά, και κατά παράβαση του άρθρου 6 του νόμου 3242/2004, αναπάντητη. Το μόνο που λάβαμε είναι μια εμπιστευτική επιστολή (γιατί εμπιστευτική άραγε;) με διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες και τα στοιχεία επικοινωνίας του προξενείου, του Τελωνείου και του Υπουργείου Μεταφορών! Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, γιατί αρνούμαστε πεισματικά να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας και νομιμοποιήσουμε μια δημόσια υπηρεσία αλαζονική και de facto εχθρική προς τους πολίτες.
● Μετά την άφιξή μου το περασμένο φθινόπωρο αναζήτησα πληροφορίες στο site της ΑΑΔΕ σχετικά με την υπαγωγή μου στις φορολογικές διατάξεις που αφορούν τους επαναπατρισθέντες. Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ ανέφεραν ρητώς ότι το αίτημά μου θα έπρεπε να κατατεθεί εντός του επόμενου από την επιστροφή μου έτους (δηλαδή εντός του 2024). Κατόπιν παρότρυνσης από λογιστές, επικοινώνησα με την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, που με ενημέρωσε ότι το αίτημα θα έπρεπε να κατατεθεί ως το τέλος του έτους κατά το οποίο επέστρεψα (δηλαδή το 2023)! Κατέθεσα το αίτημα στα τέλη του 2023. Παραμένει μέχρι και σήμερα αναπάντητο – και πάλι κατά παράβαση του νόμου 3242/2004 όπου ορίζονται οι προθεσμίες απάντησης αιτημάτων των πολιτών.
Εχω σεβαστεί τους νόμους μέχρι κεραίας, σε πλήρη αντίθεση με την ΑΑΔΕ και το αρμόδιο Προξενείο. Είναι υπεράνω νόμων;
Μετά οκτώ μήνες παραμονής στην Ελλάδα είναι ορατό ότι μπορεί μεν να δίνονται κίνητρα για την επιστροφή στην Ελλάδα, είναι ωστόσο μακροπρόθεσμα παντελώς άχρηστα, καθώς απουσιάζει πλήρως πλαίσιο που να δημιουργεί προϋποθέσεις παραμονής στην Ελλάδα. Κι αν η καλύτερη διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα, εγώ προσωπικά αδυνατώ να ενθαρρύνω οποιονδήποτε να επιστρέψει».
Για την αντιγραφή:
Γ.Κ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας