Στην παραδοχή αποτυχίας και της τελευταίας προσπάθειας που έγινε επί των ημερών του στο υπουργείο Εργασίας, να μπει μια τάξη στο σύστημα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και προγραμμάτων, προέβη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Πρέπει να κλείσει η “κερκόπορτα” της πιστοποίησης. Οταν θα έχουμε κανονική πιστοποίηση, τότε θα έχουμε και κανονική κατάρτιση», επισήμανε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε εκδήλωση για το «ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων» που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). «Φέραμε στο υπουργείο Εργασίας μία φιλοσοφία ότι “πληρώνουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα”· φιλοσοφία που αφορούσε και σε αυτούς που πραγματοποιούν την κατάρτιση και αυτούς που δέχονται την κατάρτιση. Εχουμε φτάσει εκεί που οραματιζόμασταν; Οχι ακόμη. Και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ιδιαίτερα στο θέμα της πιστοποίησης», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Εάν, όμως, το σύστημα της κατάρτισης και της πιστοποίησης στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση παραμένει διάτρητο, πώς θα διασφαλιστεί ότι οι πόροι ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν, που όπως είπε ο αρμόδιος επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ, θα διοχετευτούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων, δεν θα χαθούν και πάλι στον Καιάδα των voutchers κατάρτισης; Μάλιστα, κατά τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, που μίλησε στην ίδια εκδήλωση, οι πόροι είναι πολύ περισσότεροι, ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ, ως τμήμα του «πρωτοφανούς ποσού των 65 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης».
Κι όταν η δημόσια παραδοχή Χατζηδάκη για «κερκόπορτα» στην πιστοποίηση συμπίπτει με την ανακοίνωση της ΔΥΠΑ πως «260.000 Ελληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης κι έχουν λάβει πιστοποιήσεις σε ψηφιακές και πράσινες ειδικότητες», τι συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί για την ποιότητα αυτής της πιστοποίησης;
Oι απαντήσεις που δίδονται στα μείζονα ερωτήματα για την αποτελεσματική χρήση των πόρων, δυστυχώς, μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια. Αλλωστε, στην πράξη κι όχι στη θεωρία των ανακοινώσεων ο καλύτερος κριτής της ποιότητας των δεξιοτήτων που αποκτούν όσοι άνεργοι συμμετέχουν σε προγράμματα της ΔΥΠΑ είναι η ίδια η αγορά, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας που έχει και μάλιστα την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται στο 10% του εργατικού δυναμικού.
Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου που περιμένουν έκρηξη αφίξεων αγωνιούν από τώρα για το πώς θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ η κατάρτιση σε «πράσινες» ειδικότητες κάθε άλλο παρά έχουν συνδεθεί με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο λείπουν τα εργατικά χέρια. Κι αν η κατάρτιση δεν συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς, το ερώτημα είναι για ποιον γίνεται και ποιον ωφελεί;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας