Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, που αναγκάζει τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να φτάσουν στην Ευρώπη, θα έχει σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις στα λεγόμενα «πρωτεύοντα» λιμάνια, που αποτελούν τελικούς προορισμούς.
Οπως εξηγεί η έκθεση, τα λιμάνια γενικότερα, ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στην πιθανή μείωση του όγκου των φορτίων, φροντίζουν να αντλούν μέρος των εσόδων τους μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων και με ρήτρες «take or pay» (υποχρεωτική αγορά ανεξαρτήτως παραλαβής), εξασφαλίζοντας πιο σταθερή ταμειακή ρευστότητα. Ενώ τα πρωτεύοντα λιμάνια είναι πιο θωρακισμένα από τις αναταράξεις, τα δευτερεύοντα λιμάνια στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς, θα αντιμετωπίσουν προσωρινή μείωση των όγκων.
«Αν έχουν μικρά αποθεματικά ρευστότητας και εμπορευμάτων, όσο παρατείνεται η μείωση του όγκου, τότε είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις στην αξιολόγησή τους, αν δεν εξομαλυνθεί σύντομα η κατάσταση», σημειώνει η DBRS. Αισιοδοξεί ωστόσο ότι οι πιέσεις θα υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα, με πιο αισθητά αποτελέσματα από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν θα φτάνουν στους τελικούς προορισμούς τα πλοία που είχαν αλλάξει δρομολόγιο για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.
Ειδικά για τον Πειραιά, το πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης, η DBRS σημειώνει ότι τα φορτία μέχρι τώρα ήταν σχετικά σταθερά, αλλά αναμένεται μείωση του όγκου κατά 30% ή και περισσότερο.
Οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων (CMA CGM, Cosco Container Lines κ.ά.) αποφάσισαν να σταματήσουν τα δρομολόγιά τους από την Ασία προς το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ήταν ενδιάμεσος σταθμός για τη Βόρεια Ευρώπη. Αλλες εταιρείες όπως η Μaersk έχουν εκτρέψει το δρομολόγιό τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική και δεν φτάνουν στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, καθώς αυτό προσθέτει επιπλέον μέρες σε μια ήδη μακρύτερη διαδρομή.
Καμπανάκι
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην εσωτερική και εξωτερική αγορά αγροδιατροφικών προϊόντων, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Ιncofruit Hellas». Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στο κόστος μεταφοράς και στον χρόνο παράδοσης νωπών προϊόντων, όπως είναι τα ακτινίδια, προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας (Κίνα, Ινδία, Ινδονησία) και προς τις χώρες του Κόλπου.
Το κόστος των κοντέινερ έχει εκτοξευθεί από τα 1.500 στα 5.500 δολάρια, ενώ υπάρχει αύξηση στο κοστολόγιο και στις εξαγωγές στην αμερικανική ήπειρο (ΗΠΑ, Καναδάς και προς τις νέες αγορές σε Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή). Οι εξαγωγές ακτινιδίων -εκ των οποίων το 30% διοχετεύεται εκτός Ε.Ε.- ανήλθαν το 2022 σε 220.000 τόνους, αξίας 210 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων εκτιμά ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα θα υπάρξει επιβράδυνση των εξαγωγών αλλά και μείωση των εξαγόμενων ποσοτήτων. Ο σύμβουλος της Incofruit θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικές τις έμμεσες επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική αγορά, λόγω της ανακατεύθυνσης των πλοίων από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη αντί για τη Νοτιοανατολική Ασία. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Αίγυπτο και το Μαρόκο, της οποίας το 20% και το 10% αντίστοιχα εξαγόταν στη Ν. Ασία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
«Ενα μέρος της παραγωγής αυτής θα διοχετευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά, πιέζοντας λόγω υπερπροσφοράς τις τιμές προς τα κάτω. Εχουν δημιουργήσει πτωτική τάση σε μια αγορά που λόγω της οικονομικής συγκυρίας έχει υποκατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά, κάτι που ισχύει και στη δική μας χώρα», μας λέει ο κ. Πολυχρονάκης, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και στην αξία των ελληνικών εσπεριδοειδών, άρα και στο εισόδημα του Ελληνα παραγωγού.
Τη χρονιά που πέρασε σημειώθηκε ρεκόρ εξαγωγών σε φρούτα και λαχανικά, μετατρέποντας το εμπορικό ισοζύγιο σε θετικό από αρνητικό, με πλεόνασμα άνω των 350 εκατ. ευρώ (εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία του 11μήνου), έναντι ελλείμματος 320 ευρώ το 2022. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εξαγωγέων, «για να διατηρήσουμε τους ίδιους θετικούς ρυθμούς το 2024 πρέπει να εποπτεύσει η πολιτεία την ομαλή διακίνηση τόσο των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων, αλλά και των εισαγόμενων, ώστε να μην έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό».
Ως παράδειγμα αναφέρει τα πορτοκάλια από την Αίγυπτο αλλά και τα ακτινίδια από το Ιράν, τα οποία ελληνοποιούνται και επανεξάγονται. Τέλος, εκφράζει τον φόβο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας και τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συνεχιστούν. «Δεν είναι τυχαίο ότι η Ισπανία παρέτεινε για ένα εξάμηνο τον μηδενικό ΦΠΑ σε φρούτα και λαχανικά, όπως και σε άλλα τρόφιμα, διαβλέποντας ότι η κρίση θα επιμείνει», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας