Αδράνεια που θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καταλογίζει στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης, αναμένοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που κατέθεσε μαζί με τους τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Χριστίνα Σταρακά και Μανόλη Χνάρη.
«Τη στιγμή που ανοίγονται πολύ μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς η ιχθυοκαλλιέργεια αναγνωρίζεται διεθνώς ως το μέλλον της παραγωγής ιχθύων και υπάρχει εκπεφρασμένη ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ε.Ε. για αυξημένη παραγωγή από τα κράτη-μέλη, η εγχώρια ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των ελλείψεων σε χωροταξικό σχεδιασμό, των αδειοδοτικών διαδικασιών και της απουσίας μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου», επισημαίνουν οι τρεις βουλευτές.
Απευθυνόμενοι στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης τονίζουν ότι δεν υλοποιείται ο Εθνικός Στρατηγικός Στόχος που έχει οριστεί από το ίδιο το ΥπΑΑΤ για αύξηση της παραγωγής κατά 3% ώς το 2025 και 5% ώς το 2030, με παράλληλη αύξηση της αξίας των προϊόντων μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους.
Παραπέμπουν σε πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. που επισημαίνει ότι η παραγωγή στην Ελλάδα παραμένει στάσιμη και με ασαφή αποτελέσματα, παρά την αυξημένη ενωσιακή χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «η απορροφητικότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020 είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, ενώ ακολουθούνται χαλαρά κριτήρια επιλογής έργων».
Ρωτάνε πότε η σκοπεύει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τα μέτρα και τις δράσεις για χρηματοδότηση της υδατοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί σοβαρά τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες από την τραπεζική χρηματοδότηση.
Το σχετικό πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό σχεδόν 520 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 364 προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και Θάλασσας, ενώ για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη μεταποίηση προβλέπεται να διατεθεί το 25% των πόρων (130 εκατ. ευρώ). Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης είναι ότι η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη δράση προώθησης της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ, δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί, ενώ ήταν προγραμματισμένη για το δ’ τρίμηνο του 2023.
Στα ερωτήματα που θέτουν είναι τι απέγινε με τους ελέγχους στις «εταιρείες-φαντάσματα» του κλάδου, που είχαν εξαγγελθεί από το 2020, αν όντως πραγματοποιήθηκαν και γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματά τους. Τέλος, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν εάν η κυβέρνηση θα αναλάβει να στηρίξει στα ευρωπαϊκά όργανα ενέργειες για την καταδίκη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, τη στιγμή που τρίτες χώρες ως προς την Ε.Ε. επιδοτούν τις εξαγωγές τους και καθιστούν τα ελληνικά ψάρια λιγότερο ανταγωνιστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας