Eνα νέο μέτρο, έξι παλιά, και πολλές ανακοινώσεις: σε στερεοφωνική μετάδοση, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, αναγγέλθηκε η αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από το 2023.
Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή, από 400 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Ετσι, το επίδομα διαμορφώνεται στα 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο παιδί, 2.700 για το δεύτερο, 3.000 για το τρίτο και στις 3.500 για το τέταρτο και πάνω.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, τα χρήματα που θα δοθούν φέτος (μαζί με τα αναδρομικά) υπολογίζονται σε 90 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας σε βάθος διετίας 300.000 γονείς (στην πράξη ενισχύονται ετησίως 75.000 οικογένειες). Οπως είπε, το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος θα καλυφθεί από το κόψιμο επιδομάτων σε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι «ώς τώρα δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα».
Πρακτικά το υπουργείο παίρνει τα χρήματα από τη μία τσέπη για να τα βάλει στην άλλη, ποντάροντας σε ένα είδος αντίστροφου κοινωνικού αυτοματισμού: ο οικονομικός θάνατος των πιο αδύναμων αυτοαπασχολούμενων (αφού εκείνους πλήττει κυρίως ο νέος «φορομπηχτικός» νόμος) παρουσιάζεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση των γεννήσεων, με επιδόματα που παραμένουν «ψίχουλα» μπροστά στην υπέρογκη αύξηση του κόστους ζωής.
Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η αύξηση των επιδομάτων γέννησης «είναι μια ακόμα απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ακρίβειας, στο πλαίσιο μιας σειράς άλλων πρωτοβουλιών που έχουν ήδη προχωρήσει».
Ο υπουργός ξανασέρβιρε ως νέα άλλα 6 ψηφισμένα μέτρα, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ για το 2024. Σε αυτά περιλαμβάνει το πλαφόν στο μεικτό κέρδος για το βρεφικό γάλα (που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και ξεκινά τον Μάρτιο), την αναμόρφωση του μισθολογίου στο Δημόσιο και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η οποία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ισοδυναμεί με το εξωφρενικό ποσό των 6,4 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί και των 15,7 ευρώ για δύο.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, είπε ότι τα νέα μέτρα και όσα έχουν θεσμοθετηθεί «φτιάχνουν μια σημαντική περίμετρο ασφάλειας, για τα νέα ζευγάρια, τις μαμάδες, τους μπαμπάδες, τα παιδιά, τις οικογένειες», αναγνωρίζοντας ότι το υψηλό κόστος διαβίωσης πλήττει ιδιαίτερα τις οικογένειες με παιδιά.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, εστίασε στο ζήτημα της υπογεννητικότητας, λέγοντας ότι «η ενίσχυση της οικογένειας το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες αποτελεί σημαντικό μέτρο κοινωνικής πρόνοιας, ιδίως τη στιγμή που παρατηρείται μείωση των αριθμών γεννήσεων τα τελευταία έτη». Βέβαια τα 2.500 δεν φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις για να καλύψουν καν τα έξοδα του τοκετού, όχι μόνο στα ιδιωτικά μαιευτήρια αλλά ακόμα και στα δημόσια, για όσες γυναίκες δεν έχουν ασφάλιση ή κινδυνεύουν να τη χάσουν (όπως για παράδειγμα οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ).
Επίσης ανακοινώθηκαν, εκ νέου, 3 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που ήδη υλοποιούνται, για τα κέντρα φροντίδας βρεφών, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 σε Αθήνα και 30 σε Θεσσαλονίκη) για κοινωνική στέγαση σε συνεργασία με τους δήμους. Τέλος, αναφέρθηκαν ξανά τα μέτρα για τη στεγαστική πολιτική που ήδη υλοποιούνται, όπως το «Σπίτι μου» και τα προγράμματα που θα ξεκινήσουν όπως το «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας