Το αίτημα υποβλήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ - πρώην ΡΑΕ) και ήδη συζητήθηκε, χωρίς να ληφθεί η τελική απόφαση. To 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχει πουληθεί από το 2022 στο αυστραλιανό fund Macquarie, ενώ η διοίκηση της εταιρείας έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν για τα υψηλά μπόνους με τα οποία αμείβει τα «γαλάζια» στελέχη που τοποθετεί εκεί η κυβέρνηση.
Τον βίο και την πολιτεία του ΔΕΔΔΗΕ βαραίνουν πλήθος αρνητικών «επιτευγμάτων»: Η αποτυχία του να συντηρήσει το εναέριο δίκτυο διανομής ρεύματος που έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για την πρόκληση δασικών πυρκαγιών και μάλιστα κοντά στις πόλεις. Η αδυναμία του να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει τους «έξυπνους μετρητές» σε 7 εκατομμύρια καταναλωτές, με συνέπεια οι μετρήσεις να γίνονται το συχνότερο ανά τετράμηνο.
Ο διαγωνισμός καρκινοβατεί επί χρόνια και έμεινε «προίκα» για τον επενδυτή, ενώ προκάλεσε παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και καταγγελίες από εταιρεία που αποκλείστηκε. Με την αδυναμία αυτή συνδέεται και το ολοένα εντεινόμενο φαινόμενο των ρευματοκλοπών που φέρνουν συχνά τους καταναλωτές στα πρόθυρα της απόγνωσης καθώς χρεώνονται με υπέρογκα ποσά για κλειστά σπίτια και εξοχικά.
Το τραγελαφικό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται ακριβώς αυτές τις αδυναμίες για να ζητήσει αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, στέλνοντας τον λογαριασμό στους καταναλωτές με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:
● Με το αίτημά του ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά να αυξηθούν τα έσοδά του για το 2024 κατά 77,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ΡΑΑΕΥ είχε ήδη εγκρίνει αναδρομικά το καλοκαίρι του 2023 αυξημένο ετήσιο έσοδο για τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ για το περασμένο έτος και άλλο 1 δισ. για το 2024. Ετσι, τα τέλη υπέρ ΔΕΔΔΗΕ απογειώθηκαν οδηγώντας τα σε σχεδόν διπλάσιο ύψος για ένα μέσο νοικοκυριό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλασιάστηκαν. Οπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στις 27/7/23, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού καθώς τριπλασιάστηκε η χρέωση ισχύος (ανά KVA) και αυξήθηκε η χρέωση ενέργειας κατά 50%. Ετσι, ένα μέσο νοικοκυριό με 300 κιλοβατώρες ανά μήνα χρεώνεται πλέον με 174 ευρώ αντί για 90 ευρώ τον χρόνο. Για όσους μάλιστα διαθέτουν έξυπνο μετρητή, η χρέωση του ΔΕΔΔΗΕ, που κάποτε ήταν μισό ευρώ ανά KVA, απογειώθηκε στα 14 ευρώ, οπότε μια επαγγελματική χρήση, όπως φούρνος με 35 KVA, επιβαρύνεται πλέον με 490 ευρώ ετησίως.
● Το μεγαλύτερο μέρος του νέου αυξημένου ποσού που ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ, περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, αφορά το κόστος για τη μηνιαία καταμέτρηση των παλαιών μετρητών ρεύματος. Η καταμέτρηση γίνεται σήμερα ανά τετράμηνο κυρίως από εργαζομένους που προσλαμβάνονται με εργολαβικές συμβάσεις. Η έλλειψη μηνιαίας καταμέτρησης ακυρώνει στην πράξη και τη δυνατότητα μετακίνησης του καταναλωτή από εταιρεία σε εταιρεία, καθώς εάν κάποιος, θεωρητικά, αλλάξει μέσα σε ένα τετράμηνο τέσσερις προμηθευτές, είναι ανέφικτο να υπολογιστεί ποια κατανάλωση χρεώνεται με κάθε διαφορετικό τιμολόγιο.
Τη μηνιαία καταμέτρηση είχε εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης στις 8 Δεκεμβρίου 2023, στην προσπάθειά του να πείσει για τη «μεταρρύθμιση» που φέρνουν τα νέα «χρωματιστά» τιμολόγια που ισχύουν από 1/1/2024. Εκτιμάται ότι η μηνιαία καταμέτρηση θα μπορούσε να οδηγήσει και στην αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, που υπολογίζεται ότι κοστίζουν ετησίως 400 εκατομμύρια ευρώ, με το κόστος αυτό να καταλήγει επίσης διαμοιραζόμενο στους καταναλωτές ρεύματος.
Στην πρώτη παρουσίαση των χρωματιστών τιμολογίων στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, ο κ. Σκυλακάκης είχε υποστηρίξει ότι η πλειονότητα των ρευματοκλοπών προκαλείται από επιχειρήσεις, ενώ χαρακτήρισε «άθλο» το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ καταφέρνει να εντοπίσει ετησίως 13.000 κλοπές ρεύματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αξία του ρεύματος κάθε ρευματοκλοπής ξεπερνά τα 10.000 ευρώ στο 25% των περιπτώσεων που εντοπίζονται. Ο υπουργός είχε υποσχεθεί αυστηροποίηση ποινών (φυλάκιση και πρόστιμο), χωρίς να αποκαλύπτει ακριβώς τις προθέσεις του και χωρίς έκτοτε να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
● Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει επίσης από τη ΡΑΑΕΥ να εγκρίνει πρόσθετες δαπάνες ύψους 25 εκατ. ευρώ, οι οποίες υποτίθεται πως θα οδηγηθούν στη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας για το δίκτυο διανομής ρεύματος στη χαμηλή και μέση τάση. Ακόμη 12,5 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα ζητούνται για κεφάλαιο κίνησης και την ανάκτηση εσόδων που είχαν εγκριθεί για το έτος 2022 και παρέμεναν σε εκκρεμότητα.
Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια συγκυρία που οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και αυτό επιτρέπει να συγκρατούνται τα τιμολόγια, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει μια ολοκληρωτική ανατροπή τους επόμενους μήνες.
Χρεώσεις δικτύου
Πιεζόμενος από τις ογκούμενες αντιδράσεις για την απειλή νέας αύξησης στις χρεώσεις που επιβάλλει στους καταναλωτές, ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε χθες αργά ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει, χωρίς να δεσμεύεται, ότι δεν θα προσθέσει νέα βάρη στους λογαριασμούς. Στην ανακοίνωση, ο ΔΕΔΔΗΕ αρχικά αναφέρει τα πρόσθετα κόστη που δημιουργούν οι εξαγγελίες για μηνιαία καταμέτρηση στα ρολόγια των καταναλωτών αλλά και η δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας.
Με μια απρόσωπη διατύπωση, όμως, αναφέρει στη συνέχεια: «Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι το επίπεδο των τρεχουσών χρεώσεων καλύπτει τις παραπάνω επιπρόσθετες δαπάνες, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου στα υφιστάμενα επίπεδά τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας