Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες το Αγαθονήσι με τους 150 μόνιμους κατοίκους και τα οποία είχε κάνει γνωστά ο δήμαρχος του νησιού, Ευάγγελος Κόττορος, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι λύθηκαν.
Ετσι τουλάχιστον υποστήριξε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ι. Παππάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργου Νικητιάδη. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι από την 1η Δεκεμβρίου, με τις νέες συμβάσεις, ξεκίνησαν με το πλοίο «Νήσος Κάλυμνος» τρία δρομολόγια την εβδομάδα για το ακριτικό Αγαθονήσι, και μάλιστα διαβεβαίωσε ότι «το Αγαθονήσι δεν έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα άλλα νησιά της πατρίδας μας».
Ισχυρισμός που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει ο δήμαρχος του νησιού, ο οποίος, μιλώντας στα ΜΜΕ, είχε επισημάνει ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα για περισσότερο από έναν μήνα, καθώς το νησί το προσέγγιζαν εκτάκτως μόνο μικρά πλοιάρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διακινηθούν προϊόντα, εφόδια, φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά και να μην μπορούν να προγραμματίσουν τα ιατρικά τους ραντεβού ούτε καν στη Σάμο.
Ο κ. Παππάς διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται συνολικά 5 δρομολόγια την εβδομάδα, που συνδέουν το Αγαθονήσι με τα υπόλοιπα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, αναφέροντας ότι την Τρίτη υπογράφηκε μια σύμβαση για δύο επιπλέον δρομολόγια, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα. Αυτά τα 7 δρομολόγια, όπως ισχυρίστηκε, από τις 4 Μαρτίου του 2024 μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του 2024, θα αυξηθούν σε εννέα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Νικητιάδης, μιλώντας στη Βουλή και απευθυνόμενος στον κ. Παππά, του είπε ότι δεν έχει καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί στην οικονομία του Αγαθονησίου από την πολιτική της Ν.Δ. και εξήγησε: Υπήρχε στο νησί -δυστυχώς δεν υπάρχει πια- για 16 χρόνια μια ιχθυοκαλλιέργεια που απασχολούσε 33 άτομα. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν εξαγωγή 1.500 τόνους ψαριού τον χρόνο και είχαν στόχο να πάνε στους 2.000. Ομως με αυτές τις διακοπές, με αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται με την πολιτική της Ν.Δ., φεύγουν από το νησί, η ιχθυοκαλλιέργεια κλείνει, γιατί χωρίς πλοίο υποσιτίζονται τα ψάρια, τα μεταφορικά τα πληρώνουν οι ίδιοι κ.ά. Επίσης ήθελαν να πάρουν έναν επίγειο χώρο προκειμένου να δυναμώσουν τη δραστηριότητά τους και η ΕΤΑΔ ζητούσε 30.000 ευρώ τον μήνα. Πού; Στο Αγαθονήσι. Για έναν χώρο που δεν είχε καμία χρησιμότητα. «Αρα ποιος φταίει που κλείνει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση; Την ώρα που 14 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας έχει ακριβώς απέναντι τουρκική εταιρεία» ρώτησε τον υφυπουργό.
Τέλος, ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στις άγονες γραμμές, τόνισε ότι το αρχικό ποσό το οποίο προβλεπόταν για τα επόμενα δύο χρόνια (2024-2025) ανερχόταν συνολικά στα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά από πολλές προσπάθειες, οι διαθέσιμες πιστώσεις για το 2024 μόνο, για τις άγονες γραμμές, ανέρχονται στα 154 εκατ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας