Αλματώδη αύξηση παρουσίασαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις από το 2021 ώς το 2023. Τα διαθέσιμα στοιχεία* δείχνουν ότι τα εγγεγραμμένα ακίνητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδιαίτερα δε στην Airbnb, αυξήθηκαν αλματωδώς σε περιοχές της Αττικής, στον Δήμο Αθηναίων και ακόμη περισσότερο στο εμπορικό «τρίγωνο» της Αθήνας. Οι συνέπειες είναι γνωστές: μεγάλη αύξηση στις τιμές αλλά και έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών.
Τα προβλήματα αυτά στόχευσε –σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις– να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με πρόσφατα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα.
«Εκρηξη» από το 2022 στο 2023
Με βάση τα στοιχεία (βλέπε και παρατιθέμενο πίνακα):
● Τα ποσοστά αύξησης του αριθμού των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ανάμεσα στον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν πολύ μεγάλα στον Δήμο Αθηναίων και σε δήμους της Αττικής. Η μέση αύξηση είναι 19% ενώ το top-10 των αυξήσεων είναι: Μαρούσι 42,22%, Καλλιθέα 37,65%, Ζωγράφου 35,87%, Πειραιάς 32,53%, Παλαιό Φάληρο 28,97%, Αλιμος 28,82%, Βουλιαγμένη 23,78%, Γλυφάδα 21,01%, Νέα Σμύρνη 20,86%, Αθήνα 19,68%. Στον Δήμο Αθηναίων είναι εγγεγραμμένα τα 10.884 από τα συνολικά 16.386 εγγεγραμμένα ακίνητα (το 66,4%).
● Οσον αφορά την Αθήνα, το top-10 περιλαμβάνει: Παγκράτι 40%, Κολωνάκι 31%, Νέο Κόσμο 29%, Κουκάκι-Μακρυγιάννη 28%, Αμπελόκηπους 23%, Θησείο 21%, Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο 20%, Κεραμεικό 16%, Εμπορικό τρίγωνο-Πλάκα 9%.
● Κάποια διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η δυναμική διαχέεται σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά ποσοστά αυξήσεων σε δήμους: Θεσσαλονίκης 28,88%, Πάτρας 26,26%, Ηρακλείου 24,69%, Καλαμάτας 10,22%, Χανίων 10,03%.
Το Δημόσιο κερδίζει, οι ενοικιαστές χάνουν
Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019 άγγιξε το 1,15 δισ. ευρώ, για να απογειωθεί στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022. Τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από τις πλατφόρμες ξεκίνησαν από 50 εκατ. ευρώ και το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών με τον περόσφατο νόμο του (τροποποίηση ορισμού βραχυχρόνιας μίσθωσης, Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας, υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιβολή ΦΠΑ, τέλους παρεπιδημούντων και φόρου διαμονής, εντατικοποίηση ελέγχων και αυστηροποίηση κυρώσεων) θα αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, οι νέοι κανόνες θα ευνοήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, ιδιαίτερα στα Νομικά Πρόσωπα και σε όσους ιδιοκτήτες θελήσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω στον κλάδο. Μόνο μικροϊδιοκτήτες του κλάδου (έως δύο ακίνητα) θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η οποιαδήποτε «επιστροφή» ακινήτου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στον κλάδο της μακροχρόνιας συμβατικής μίσθωσης θα αντισταθμιστεί άμεσα από τα 5.297 νομικά πρόσωπα, τα 7.440 φυσικά πρόσωπα με τρία ή περισσότερα ακίνητα και τμήμα κατόχων έως δύο ακινήτων που θα θελήσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω, αυξάνοντας τον αριθμό των ακινήτων που αξιοποιούν.
Αν δεν υπάρξει δημόσιο πρόγραμμα κατασκευής κοινωνικής κατοικίας, το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του τζίρου, η αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου και η ένταση των προβλημάτων για τους ενοικιαστές και τους υποψήφιους αγοραστές κατοικιών (αύξηση τιμών και έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων).
*Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας