Μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο τελευταίο ενημερωτικό της δελτίο, εστιάζοντας στην καταπολέμηση της αύξησης του πληθωρισμού. Οπως παραδέχεται ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Ιωάννης Λιανός, το φαινόμενο της ακρίβειας στη χώρα μας «δεν οφείλεται μόνο στις πληθωριστικές πιέσεις τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά και στο υψηλό επίπεδο των τιμών στην Ελλάδα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το οποίο αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα».
Ο ίδιος αναφέρεται εκτεταμένα στην πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ για τη συμβολή των εταιρικών κερδών στην αύξηση του πληθωρισμού, που αποδεικνύει ότι τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος αυξάνονται ταχύτερα από το αντίστοιχο κόστος της εργασίας. «Τα υψηλότερα εταιρικά κέρδη αντικατοπτρίζουν ώς και το 60% της αύξησης του πληθωρισμού που βαρύνει τώρα τους καταναλωτές και συνεπώς πρέπει να απασχολούν και τις Αρχές Ανταγωνισμού», είναι μία από τις θέσεις διεθνών οικονομολόγων που επισημαίνει, χωρίς απαραίτητα να προσυπογράφει ο πρόεδρος της Ε.Α.
Διευκρινίζοντας μεν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι κατ’ εξοχήν έργο των Κεντρικών Τραπεζών, υπογραμμίζει ότι «οι Αρχές Ανταγωνισμού θα πρέπει να συνεισφέρουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στη συλλογική προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις διανεμητικής δικαιοσύνης (απώλεια πλεονάσματος καταναλωτή και μεταφορά πλούτου στους πωλητές/προμηθευτές από τους τελικούς καταναλωτές ή τους παραγωγούς εισροών)».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη του εξωτερικού εμπειρογνώμονα της Ε.Α. Αθ. Σταυρακούδη για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα στην Ελλάδα, με εξειδικευμένα στοιχεία για τα γαλακτοκομικά. Στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ευρωζώνη στο ποσοστό συμμετοχής των μεικτών εταιρικών κερδών στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ (GDP deflator) ο οποίος συνδέεται στενά με τον πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 50% του αποπληθωριστή διαμορφώνεται από τα μικτά κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ ελάχιστα υψηλότερο ποσοστό έχει η Σλοβενία. Αντίθετα η συμμετοχή του εργατικού κόστους είναι μόλις 35%, η δεύτερη χαμηλότερη στην Ε.Ε., μετά την Ιρλανδία, στο ίδιο επίπεδο με τη Ρουμανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας