Τις ανησυχίες και τα ερωτήματά τους για τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα της Ηγουμενίτσας, όπως αυτή συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που βρίσκεται για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η ψήφιση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με το σχέδιο νόμου αναμένεται να κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΗΓ, η οποία υπογράφτηκε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν πρόλαβε να κυρωθεί στη Βουλή λόγω Πάσχα και εκλογών. Η σύμβαση προβλέπει την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ στον ιταλικό όμιλο Grimaldi έναντι 84,17 εκατ. ευρώ.
Τίμημα το οποίο προκάλεσε τότε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και φορείς της περιοχής καθώς θεωρήθηκε ευτελές, αφού έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές δημόσιες επενδύσεις, ενώ ο ΟΛΗΓ εμφανίζει διαχρονικά κερδοφορία. Να σημειώσουμε ότι ο ΟΛΗΓ ανήκει στα 10 περιφερειακά λιμάνια (Ηράκλειο, Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα, Βόλος, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και των οποίων τη μετοχή διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.
Για το θέμα μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλης, ο οποίος υποστήριξε ότι η σύμβαση πώλησης του ΟΛΗΓ δεν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον και έθεσε τα εξής ερωτήματα:
● Γιατί μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει το κείμενο της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών;
● Γιατί δεν υπάρχει σαφής δέσμευση του ιταλικού ομίλου για κατασκευή μαρίνας και εμπορευματικού κέντρου, όπως προεκλογικά διατείνονταν οι τοπικοί υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ.;
● Τι θα γίνει με το αποθεματικό των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΛΗΓ;
● Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αποκλείει την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα, την ώρα που το λιμάνι αποτελεί κόμβο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση και διασύνδεση της χώρας με την Ε.Ε.;
● Γιατί δεν εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κάθετος άξονας που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι, η κατασκευή του οποίου θα βοηθούσε στην ενίσχυση του ρόλου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας;
Στη μη πρόβλεψη υποχρεωτικών επενδύσεων και αντισταθμιστικών οφελών στη σύμβαση παραχώρησης αναφέρθηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλεύτρια Α' Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως η πόλη δεν θα έχει κανένα όφελος από τα 84 εκατ. ευρώ, καθώς το ποσόν αυτό πηγαίνει στο σύνολό του στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.
Μια τελείως διαφορετική εικόνα, ωστόσο, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, καθώς όπως είπε «κάνοντας αυτήν τη σύμβαση παραχώρησης, ουσιαστικά δίνουμε μια ανάσα πνοής στη Θεσπρωτία, γιατί ο επενδυτής ο οποίος αναλαμβάνει τη διαχείριση του λιμανιού, σήμερα θα καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό στο ελληνικό κράτος, ποσό το οποίο ουδέποτε θα εισέπραττε στα χρόνια που θα ερχόντουσαν υπό την κρατική διαχείριση. Προεισπράττουμε δηλαδή ποσό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αυτό που θα μας δινόταν στη διάρκεια των 39 ετών για τα οποία δίνουμε την παραχώρηση».
Στη συνέχεια επισήμανε ότι μέσω της σύμβασης παραχώρησης επιτυγχάνεται μια τεράστια παρέμβαση υπέρ των συμφερόντων του δήμου, καθώς το παραλιακό μέτωπο 6.000 στρεμμάτων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας παραχωρείται πλέον στον δήμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας