To επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, την περίοδο που εκείνη κρατούσε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2010, ανησυχούσε για την ελληνική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς δικτύου CNBC, που επικαλείται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον προσωπικό λογαριασμό της Κλίντον. Θέμα ειδικού ενδιαφέροντος αποτελούσε η Ελλάδα το 2010 και για τον τότε υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Οι ανησυχίες των ΗΠΑ επικεντρώνονταν στις επιπτώσεις που θα είχε η ελληνική κρίση στην ευρωζώνη και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει στις ευρωατλαντικές σχέσεις και σε θέματα γεωστρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Η ανασκόπηση των e-mails της Κλίντον που αναφέρονται στην Ελλάδα δείχνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε από το 2010 την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρώτο πακέτο διάσωσης και ενδιαφερόταν για την τύχη της Ελλάδας για γεωπολιτικούς λόγους και λόγους διεθνούς ασφάλειας.
Η πρόσφατη κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, σημειώνει το CNBC, έδειξε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
Από το 2010, ο Γκάιτνερ έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση και η κυβέρνηση Ομπάμα ανέλαβε κινήσεις και πρωτοβουλίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012, ο Γκάιτνερ είχε πραγματοποιήσει περίπου 168 συναντήσεις ή τηλεφωνικές κλήσεις με αξιωματούχους της ευρωζώνης και άλλες 114 επαφές με το ΔΝΤ. Μεταξύ των επαφών αυτών, οι 58 ήταν με τον Τρισέ και τον Ντράγκι (δηλαδή με την ΕΚΤ).
Το CNBC καταλήγει με την υποσημείωση ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τους τελευταίους μήνες βοήθησε την Κριστίν Λαγκάρντ να αυξήσει την πίεση προς τους Ευρωπαίους ως προς το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας