Με αιτήματα που αφορούν όχι μόνο την κατάργηση των δύο «αντιμεταρρυθμίσεων» –όπως αποκαλούν τους νόμους 4808/21 και 48226/21 της Ν.Δ.– αλλά και ρυθμίσεων τις οποίες προσδοκά και επιζητεί από μία προοδευτική διακυβέρνηση, το ευρύτατο τμήμα των 2,5 εκατ. συνταξιούχων ( ταυτοχρόνως και ψηφοφόρων) της χώρας, δημοσιεύτηκε κείμενο ιδρυτικής διακήρυξης της «Δημοκρατικής Ριζοσπαστικής Κίνησης Συνταξιούχων» (ΔΗΡΙΚΣΥ).
Την Κίνηση συγκροτούν 2.780 συνταξιούχοι από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Σύμφωνα δε με το σκεπτικό που αναπτύσσουν και τις διεκδικήσεις που παραθέτουν, η ΔΗΡΙΚΣΥ έρχεται να καλύψει την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινωνικού μετώπου που θα μπορέσει να πιέσει για αποκατάσταση των αδικιών στο σύστημα των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αποκατάσταση η οποία –όπως αναφέρουν– μπορεί να είναι βασικό στοιχείο «της ανάσχεσης του νεοφιλελευθερισμού και της συγκρότησης ενός πλατιού λαϊκού μετώπου, που θα δώσει πραγματική διέξοδο στην κοινωνία».
Από τις διεκδικήσεις, ξεχωρίζουμε την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις δικαστικές αποφάσεις για τα «αναδρομικά» των επικουρικών συντάξεων και των δώρων. Επίσης, οι συνιδρυτές της Κίνησης δηλώνουν ότι αγωνίζονται για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, καθώς επίσης και για την αύξηση της εθνικής σύνταξης και των συντελεστών αναπλήρωσης.
«Αγωνιζόμαστε για την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς, που προέκυψε από την εφαρμογή του ν.4387/2016, στο τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης για τους προ του νόμου συνταξιούχους» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Θέτουν υψηλά το θέμα της χρηματοδότησης του ΕΦΚΑ με σημαντικούς πόρους που μπορούν να προέλθουν από τα έσοδα των τυχερών παιγνίων, τα πάσης φύσεως πρόστιμα, τις αποκρατικοποιήσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων.
Οι υπογράφοντες δίδουν το πολιτικό τους στίγμα διατυπώνοντας κάλεσμα για την υπέρβαση των επιμέρους πολιτικο-ιδεολογικών διαφοροποιήσεων του χθες . «Όλες και όλοι εμείς, εμπνεόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του χθες και τις ιστορικές παρακαταθήκες του ελληνικού λαού. Εμπνεόμαστε από την δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τον αγώνα του 114, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους μεταπολιτευτικους αγώνες και την δημοκρατική "Αλλαγή" του 1981», αναφέρουν στο κείμενο της διακήρυξης.
Όπως σημειώνουν, η παράταξη θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα δημοκρατικά σε μεγάλη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα επικαιροποιήσει το αγωνιστικό της πλαίσιο και θα επιλέξει τη στρατηγική παρουσίας και έκφρασης στον συνταξιουχικό συνδικαλιστικό χώρο, σε όλη την επικράτεια.
Τα ονόματα:
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας