«Βουτιά», ελαφρώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, έκαναν οι πωλήσεις του λιανεμπορίου στην Ευρωζώνη, υποχωρώντας κατά 2,7% σε ετήσια βάση και κατά 1,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης της Εurostat υπολογίζει την εξέλιξη του όγκου λιανικών πωλήσεων, αφού αφαιρείται από τον τζίρο η επίδραση του πληθωρισμού. Η πτώση του δείκτη αντανακλά τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων καταναλωτών, εξαιτίας των ανατιμήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι οδεύουμε σε ήπια ύφεση.
Παρόμοια σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας έρχονται και από τον Σύνθετο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) στην Ευρωζώνη, που ανακοίνωσε η S&P Global, ο οποίος τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες. Αν και είναι ελαφρά βελτιωμένος σε σχέση με τον Οκτώβριο (47,3), εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος, αφού κάθε μονάδα κάτω από το 50 δείχνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οπως σημειώνεται, πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνεχούς συρρίκνωσης από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2011-2013.
Στους επιμέρους δείκτες λιανεμπορίου στην Ευρωζώνη, η μόνη κατηγορία αγαθών που σημείωσε οριακή μηνιαία αύξηση κατά 0,3% ήταν τα καύσιμα αυτοκινήτων, η μεγαλύτερη μείωση όγκου σημειώθηκε στα μη εδώδιμα αγαθά κατά 2,1%, ενώ συρρίκνωση πωλήσεων σημειώθηκε και στην κατηγορία τρόφιμα - ποτά - καπνός κατά 1,5%. Αντίθετα, σε ετήσιο επίπεδο, τα τρόφιμα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση όγκου πωλήσεων κατά 3,9%, έναντι μείωσης κατά 2,6% των μη εδώδιμων, ενώ οι πωλήσεις καυσίμων αυξήθηκαν σε όγκο κατά 2,5%.
Δεδομένων των αρνητικών μηνυμάτων από την Ευρωζώνη, η επίσημη έναρξη της χριστουγεννιάτικης σεζόν βρίσκει το ελληνικό λιανεμπόριο σε αβέβαιο έδαφος. Από τη μία, οι θετικές επιδόσεις της Black Friday έδωσαν μια ένεση αισιοδοξίας, μολονότι το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων καρπώθηκαν οι μεγάλες αλυσίδες. Από την άλλη, στελέχη της αγοράς φοβούνται ότι η παρατεταμένη περίοδος των «μαύρων εκπτώσεων» μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, ροκανίζοντας τον εορταστικό τζίρο, αφού πολλοί καταναλωτές επισπεύδουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, για να προλάβουν τυχόν νέες ανατιμήσεις, ειδικά σε προϊόντα τεχνολογίας και άλλα δώρα. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να ανακοινωθεί ώς τις 14 Δεκεμβρίου το «καλάθι των παιχνιδιών» και ο εμπλουτισμός του «καλαθιού του νοικοκυριού» με προϊόντα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι -το οποίο θα είναι φέτος σημαντικά ακριβότερο από πέρυσι σε διψήφια ποσοστά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας