Ούτε καν ο Σόιμπλε δεν θεωρεί καλή τη συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών, τονίζει ο 63χρονος Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.
Σε χθεσινή του συνέντευξη στο Spiegel, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας καυτηρίασε την έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά των δανειστών. Υπογράμμισε ότι οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων -ειδικά των Γερμανών- για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένουν και ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμα κλείσει.
«Το ερώτημα για το αν θα κλείσει η συμφωνία παραμένει», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν πιστεύει ότι η λύση που δόθηκε είναι τελικά καλή.
Ο Γκαλμπρέιθ ξεκαθάρισε ότι η ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, της οποίας ήταν μέλος, δεν είχε αναλάβει την προετοιμασία ενός μυστικού σχεδίου επιστροφής στη δραχμή, αλλά τον εντοπισμό των προβλημάτων και των προκλήσεων που θα προέκυπταν αν οι εταίροι εξεδίωκαν την Ελλάδα από το ευρώ.
«Μεγάλο μέρος της εργασίας μας είχε να κάνει με ιστορική έρευνα σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, όπως της Καλιφόρνιας στις αρχές του 2000 ή της Κύπρου. Οπότε η εργασία μας ήταν κατά βάση μια προσπάθεια να στηριχθούμε στην έρευνα αυτή για να βρούμε ένα δρόμο που να ταιριάζει στις συνθήκες της Ελλάδας».
Οι εργασίες αυτής της ομάδας ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ η μυστικότητα με την οποία κινήθηκε ήταν απαραίτητη, αφού σε διαφορετική περίπτωση η δουλειά της θα παρερμηνευόταν. Συμπλήρωσε ότι η εν λόγω ομάδα δεν αναμείχθηκε ποτέ σε πολιτικές συζητήσεις ή αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Διέψευσε ακόμη τα σενάρια περί «χακαρίσματος» με στόχο την ηλεκτρονική υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών από τα αρχεία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρξε ποτέ στις συζητήσεις.
«Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον σύστημα για την είσπραξη φόρων, ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές του ελληνικού κράτους προς τους προμηθευτές του, ήταν κάτι που ανοιχτά είχε συζητήσει ο Γ. Βαρουφάκης την ημέρα της παραίτησής του. Προφανώς, τότε δεν είχε τραβήξει καθόλου την προσοχή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας