Στάση αναμονής μετά την DBRS και τη Moody’s κρατάει και ο οίκος Fitch για την ελληνική οικονομία, διατηρώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση στο ΒΒ, δυο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, ενώ διατηρεί θετικό το outlook (προοπτικές).
Η DBRS έχει ήδη τοποθετήσει την Ελλάδα στο ΒΒ (high), μια βαθμίδα μακριά από την επενδυτική, με σταθερές προοπτικές όπως και η Μοοdy’s από τον Νοέμβριο του 2020, όταν έκανε και την τελευταία της αξιολόγηση, προχωρώντας σε αναβάθμιση Βa3 –τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική– και σταθερό outlook. Μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική τοποθετεί την Ελλάδα και η Standard & Poor’s η οποία προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο σε αναβάθμιση σε ΒΒ+ με σταθερό οutlook.
Η Fitch σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά κατά πολύ τη διάμεση τιμή BB και BBB, οι βαθμολογίες σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση και τους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους σε αυτή την κλίμακα. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα υψηλά, αν και μειούμενα, επίπεδα «κόκκινων» δανείων και τα μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους αποτελούν τροχοπέδη.
O οίκος σημειώνει ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές χειροτέρεψαν απότομα τους τελευταίους μήνες, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, παρά το «φρένο» στο β΄ εξάμηνο του 2022, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 5,5%.
Η Fitch εκτιμά ότι το «σενάριο» που φαίνεται να επικρατεί πλέον είναι αυτό της πλήρους ή της σχεδόν πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και προβλέπει στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας στο α΄ εξάμηνο του 2023 για να επιταχυνθεί στο β΄ εξάμηνο. Το ασθενές αποτέλεσμα μεταφοράς συνεπάγεται αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για το ΑΕΠ το 2023 (–0,2%).
Η ανάκαμψη αναμένεται να εδραιωθεί περισσότερο το 2024, με σταθερή ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποδηλώνοντας ετήσια αύξηση 1,8%. Η Fitch αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 9,8% φέτος (αναθεωρημένος από 7,3% τον Ιούλιο) και περιμένει κάποια επιμονή στις τιμές το επόμενο έτος, όταν ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να είναι 4,5% (αναθεωρημένος από 1,8%).
Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Fitch προβλέπει σταθερή μείωση του χρέους/ΑΕΠ έως το 2024, με τον δείκτη να υποχωρεί στο 175,4% έως τα τέλη του 2022 έναντι 193,3% στα τέλη του 2021 και θα υποχωρήσει στο 170,4% στα τέλη του 2024, καθώς η χώρα περνάει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ο δείκτης χρέους θα παραμείνει μεταξύ των υψηλότερων ανάμεσα στις χώρες που καλύπτει ο οίκος, υπερτριπλάσιος των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ.
Δεν παραβλέπονται όμως οι παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι που στο τέλος της χρονιάς θα αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ, τα κόστη εξυπηρέτησης παραμένουν χαμηλά και ο σχεδιασμός των δόσεων είναι διαχειρίσιμος. Βέβαια, η Fitch δεν παραβλέπει την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή», οι οποίες ναι μεν δεν έχουν καταπέσει, ωστόσο οι προτεινόμενες αλλαγές από τα Eurostat ώστε να συμπεριληφθούν στο χρέος της γενικής κυβέρνησης, αν τελικά «περάσουν», θα αυξήσουν το ύψος του χρέους κατά 13,8 δισ. ευρώ (8,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2022).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας