Την ώρα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης γίνονται προσπάθειες επανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια, ακόμη και με κρατικοποίηση εταιρειών, η ελληνική κυβέρνηση πανηγύρισε χθες για τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών στον όμιλο Italgas.
Η μετά βαΐων και κλάδων εκδήλωση, παρουσία τριών υπουργών, έγινε στην ιταλική πρεσβεία, ενώ προηγουμένως είχαν υπογραφεί τα απαιτούμενα έγγραφα στο ΤΑΙΠΕΔ που πούλησε το 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών (το υπόλοιπο πουλήθηκε από τα ΕΛΠΕ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που μίλησαν διθυραμβικά για την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το συνολικό τίμημα για την εξαγορά της εταιρείας, που διασφαλίζει την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια αναπτύσσοντας δίκτυα, ήταν 733 εκατομμύρια ευρώ.
Για «ξεπούλημα όλου του δικτύου φυσικού αερίου καθ’ υπαγόρευση συμφερόντων εις βάρος του Δημόσιου» και με παράκαμψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναφέρθηκαν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως αναφέρουν, «η απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελεί ενεργειακό έγκλημα εφόσον στρατηγικές επιλογές για τα δίκτυα φυσικού αερίου θα υπαγορεύονται πλέον μόνο από το κέρδος του ιδιοκτήτη», ενώ σημειώνουν ότι για τη Νέα Δημοκρατία «η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά το ιταλικό δημόσιο -διά της συμμετοχής του στην Italgas- μπορεί!».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι για να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση τα συμφέροντα των αγοραστών, «με τον νόμο 4951/2022 του Ιουλίου "ξήλωσε" την αρμοδιότητα της ΡΑΕ να πιστοποιεί τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου». «Και αυτό γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή έθετε, ορθά, όρους για να προχωρήσει στην πιστοποίηση του νέου Διαχειριστή και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas». Προσθέτουν επίσης ότι η κυβέρνηση άλλαξε εκ των υστέρων τους όρους του διαγωνισμού, ενώ είχε ήδη επιλεγεί αγοραστής, και μάλιστα προς όφελός του, ακόμα και για θέματα απαγόρευσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για 3 χρόνια από τη μεταβίβαση και διατήρησης αμετάβλητου του οργανογράμματος και των θέσεων εργασίας, που φαίνεται ότι δεν άρεσαν στους «επενδυτές».
Επισημαίνουν, τέλος, ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. επέλεξε να πουλήσει κατά 100% τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν ιδιώτη όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εν μέσω Μνημονίου, να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό για το Δημόσιο (51%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας