Θέση μάχης έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένοντας την έλευση της τρόικας, με τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο Μνημόνιο και το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση 4% για το 2015 να προμηνύονται εξαιρετικά δύσκολες και επίπονες.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη σημάνει συναγερμός, με τα στελέχη να τρέχουν και να μη φτάνουν, αφού μετά τη ραστώνη των τελευταίων ημερών καλούνται να προσγειωθούν απότομα στις διαβουλεύσεις που ξεκινούν και στα στοιχεία που θα ζητήσει η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών: για την πορεία του προϋπολογισμού, του ελλείμματος, τα ταμειακών διαθεσίμων και φυσικά του δημοσίου χρέους.
Θα επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως το δημοσιονομικό κενό (3 δισ. για το 2015), τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ασφαλιστικό, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο νέος απεργιακός νόμος, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και άλλες εκατοντάδες δράσεις από το δεύτερο Μνημόνιο που ποτέ δεν προχώρησαν ή «πάγωσαν» στην πορεία (σ.σ. αφού η Αθήνα είχε αποσπάσει τα λεφτά από την τρόικα).
Αρνητικό πρόσημο
Μόνο οι συζητήσεις για τους στόχους που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτιμάται ότι θα είναι ατέρμονες, από τη στιγμή που οι θεσμοί εμμένουν στην τελευταία τους πρόταση για 1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% το 2018. Για την ελληνική πλευρά οι στόχοι αυτοί συνιστούν... βουνό αφού εκτιμά ότι αυτοί θα πρέπει να χαμηλώσουν στο 0,85% για το 2015, 1,8% για το 2016, λίγο κάτω από το 2,5% για το 2017 και στο 3% το 2018, έτος που ολοκληρώνεται η υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου.
Βασικό επιχείρημα της Αθήνας για άμεσο «κούρεμα» αυτών των στόχων θα είναι η ύφεση και ο κίνδυνος που καραδοκεί για τη χώρα να παραμείνει το ΑΕΠ της σε αρνητικό πρόσημο για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τοποθετούν τη φετινή κάμψη του ΑΕΠ στο 3,7% με 4%.
Η Αθήνα θα περιμένει τις αντιπροτάσεις των δανειστών και, αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους στόχους και τα μέτρα, θα προχωρήσει στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2019, το οποίο θα αντικαταστήσει τον σημερινό προϋπολογισμό και θα το παρακολουθεί με ευλάβεια το οικονομικό επιτελείο.
Αφιξη κλιμακίων
Τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να καταφτάνουν από την Παρασκευή στην πρωτεύουσα και θα ακολουθήσουν οι μεγάλοι Ντέλια Βελκουλέσκου, γνωστή και από τις… επισκέψεις της στην Κύπρο (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Ράσμους Ρούφερ (είναι ο διάδοχος του Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ).
Η κυβέρνηση αναζητούσε φόρμουλα να μην αλλάξει το μοντέλο του Brussels Group, πράγμα που δεν κατέστη εφικτό, καθώς η συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει ρητά την επάνοδο των ελεγκτών ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ στην ελληνική πρωτεύουσα για εκ του σύνεγγυς συγκέντρωση στοιχείων και διαπραγματεύσεις.
Στόχος είναι να καταρτιστεί το νέο Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη δόση βοήθειας για να αποπληρωθούν ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ που λήγουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας