Διαφορετικές προβλέψεις για το ύψος αι τη βιωσιμότητα του χρέους κάνει η Κομισιόν στην έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, ενώ, αφήνει ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για πιθανή ελάφρυνσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Κομισιόν έχει ημερομηνία 10 Ιουλίου κάτι που σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί πριν από το τελευταίο Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής, αλλά και πριν δοθεί στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη ανάλυση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους.
Μια ημέρα μετά την τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ (όχι την επικαιροποιημένη), η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγάλη ανακούφιση χρέους από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, η έκθεση της Ε.Ε., που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος θα είναι 165% του ΑΕΠ το 2020 και 150% το 2022 εάν η Ελλάδα αναλάμβανε δράση για να το μειώσει, αλλά θα μπορούσε να φθάσει και το 187% και 176%.
Το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε και σε αυτή την ανάλυση της Κομισιόν, ανέφερε ότι το χρέος θα είναι 170% του ΑΕΠ το 2022 και κάλεσε για μεγαλύτερη ανακούφιση από αυτή που έχει προταθεί.
Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι μια αναδιαμόρφωση, αλλά όχι κουρέματα, χρέους θα ήταν πιθανή, αλλά μόνο εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές της.
«Οι ανησυχίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω ενός μακροπρόθεσμου και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, πολύ ισχυρή ιδιοκτησία των ελληνικών αρχών για ένα τέτοιο πρόγραμμα και, μετά την πλήρη αποκατάσταση των δανειακών συμφωνιών, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα μπορούσαν να χορηγηθούν μόνο αφού οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας έχουν εφαρμοστεί.
Ύφεση 2 – 4%
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για το 2015 προβλέπουν ύφεση 2% - 4% για το 2015 αντί για ανάπτυξη 0,5% ανάπτυξη, ενώ, η μακροχρόνια ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,8% στο βασικό σενάριο και στο 1,5% στο αντίξοο σενάριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό έως τα μέσα του 2018 θα αγγίξει τα 74 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στα 81,7 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το πλεόνασμα, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 0-1% το 2015, τονίζει η Κομισιόν, πλεόνασμα 0,5% - 1% το 2016 και 2-2,25% το 2017, προτού κινηθεί στο 3,5% από το 2018 και μετά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας