Προθεσμία 30 ημερών έχουν τα επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πριν από έναν χρόνο να αποκτήσουν τη ΛΑΡΚΟ ή… τα ιμάτιά της να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την κορυφαία μεταλλουργική επιχείρηση της χώρας. Την απόφαση έλαβε χθες το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, που ως εκπρόσωπος του Δημοσίου κατέχει το 55,2% της επιχείρησης και «τρέχει» τον έναν από τους δύο διαγωνισμούς πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ (μεταλλείο και μεταλλουργία Λάρυμνας και μεταλλείο στο Λούτσι). Τον δεύτερο παράλληλο διαγωνισμό ως γνωστόν έχει προκηρύξει ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ, που εκπροσωπεί την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ, κατόχους του 33,4% και του 11,4% αντίστοιχα της επιχείρησης, που είναι ουσιαστικά μετοχοποιημένες οφειλές της μεταλλουργίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσα από τα έξι επενδυτικά σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον μένουν στο παιχνίδι, πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές περί τις 15 Μαρτίου κι αυτή είναι ημερομηνία κλειδί και για τους 1.080 υπό απόλυση εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους περίπου 300 από αυτούς που μαζί με τις οικογένειές τους καλούνται να εγκαταλείψουν και τα σπίτια τους, ιδιοκτησίας ΛΑΡΚΟ, στα οποία εδώ και δεκαετίες μένουν (στη Λάρυμνα και στον Αϊ-Γιάννη).
Η προθεσμία αυτή αφορά φυσικά και τον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης, όπου είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα ίδια σχήματα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στους όρους των δύο διαγωνισμών έχει τεθεί ρήτρα (shoot-out) που δίνει στον προτιμώμενο επενδυτή του ενός διαγωνισμού τη δυνατότητα να πλειοδοτήσει και στον δεύτερο. Αυτή η δυνατότητα, που όμως δεν είναι και υποχρέωση (και με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για τους υποψήφιους επενδυτές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατακερματισμού της ιστορικής μεταλλουργίας, δηλαδή της πώλησης κυρίως των μεταλλευτικών δικαιωμάτων με στόχο την επεξεργασία τους ακόμη και εκτός Ελλάδας, πράγμα που είναι και ο βασικός φόβος των εργαζομένων καθώς οδηγεί σε οριστικό κλείσιμο της μεταλλουργίας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τους έξι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέρσι τον Φεβρουάριο στην εικόνα μένουν τρεις: η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ελβετική AD Holdings και η ιρλανδο-βρετανική Commodity & Mining Insight Ireland Limited.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας