Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού και τα μέλη του Δ.Σ. έστειλε το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ με θέμα την υπογραφή ΣΣΕ στα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων.
Η τελευταία ΣΣΕ που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο φορέων είναι αυτή του 2010. Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν ο ελληνικός και ελληνόκτητος εμπορικός στόλος αυξήθηκε σημαντικά, αλλά το ίδιο διάστημα, οι θέσεις των Ελλήνων ναυτεργατών συρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο.
«Η κερδοφορία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων της ποντοπόρου ναυτιλίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ με πρωτοβουλία της ΕΕΕ έχει καταργηθεί για τα πληρώματα και τους κατώτερους αξιωματικούς η ΣΣΕ και έχει αντικατασταθεί με τα «διεθνή κρατούντα», δηλαδή τις αντίστοιχες ΣΣΕ της ITF που έχουν εφαρμογή για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες τρίτων χωρών», τονίζει και προσθέτει ότι την ίδια περίοδο έχουν «πραγματοποιηθεί πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων και μέτρων για τους Ελληνες εφοπλιστές».
Την ίδια ώρα, η πανδημία δημιούργησε νέα αφόρητα προβλήματα για τους ναυτεργάτες, όπως είναι ο μακροχρόνιος εγκλωβισμός τους στα πλοία, με αποτέλεσμα από τη μια οι ναυτεργάτες να μην μπορούν να μεταβούν στα λιμάνια και στα πλοία για να εργαστούν και από την άλλη γι’ αυτούς που είναι μέσα στα πλοία, να παραβιάζονται ασύστολα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.
Η ΠΕΝΕΝ κάνει γνωστό ότι εφόσον συνεχιστεί η ίδια «ανεπίτρεπτη αδιάλλακτη τακτική» της ΕΕΕ έχει προτείνει στα όργανα της ΠΝΟ την πραγματοποίηση 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας για όλα τα πλοία της φορτηγού ναυτιλίας που προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας