Αν η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν την τελευταία πρόταση των θεσμών -που ο πρωθυπουργός την απέρριψε φέρνοντάς την σε δημοψήφισμα- το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα συνέχιζε να είναι μη διαχειρίσιμο τουλάχιστον ώς το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των πιστωτών!
Οπως αποκαλύπτουν έγγραφα, που έφεραν χθες στη δημοσιότητα ο βρετανικός «Guardian» και η γερμανική «Süddeutsche Zeitung», οι πιστωτές προσέφεραν την περασμένη Παρασκευή στην ελληνική πλευρά μια πρόταση που γνώριζαν εξ αρχής ότι θα αποτύγχανε να καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ακόμη κι αν πετύχαινε συνεχή και ισχυρή ανάπτυξη στην επόμενη δεκαπενταετία, δεν θα τα κατάφερνε με το χρέος. Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, όπως αυτό περιγράφεται στα έγγραφα που διέρρευσαν, ήταν ότι ακόμη κι αν η Αθήνα υπέγραφε ως είχε τη συμφωνία που της προτάθηκε, το ελληνικό δημόσιο χρέος σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρούσε κάτω από το 118% του ΑΕΠ ώς το 2030. Αρκετά μακριά δηλαδή από το 110%, επίπεδο που το Ταμείο θεωρεί βιώσιμο για την Ελλάδα.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση που το πιο αισιόδοξο σενάριο (ετήσιος ρυθμό ανάπτυξης 4% στα επόμενα πέντε χρόνια και πενταπλάσια έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις) επιβεβαιωνόταν, η εκτίμησή τους ήταν ότι το ελληνικό χρέος δεν θα υποχωρούσε κάτω από το 124% του ΑΕΠ ώς το 2022. Ολα τα σενάρια απέκλειαν παντελώς το ενδεχόμενο επίτευξης του στόχου που είχε τεθεί από το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για χρέος «πολύ χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ ώς το 2022».
Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις περιλαμβάνονται στην έκθεση «Προκαταρκτική Ανάλυση για τη Βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους», ένα από τα 6 ντοκουμέντα που συνόδευαν την τελική πρόταση των θεσμών προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τα ντοκουμέντα διέρρευσαν από Γερμανούς βουλευτές, στους οποίους στάλθηκαν ηλεκτρονικά με την προσδοκία της έγκρισής τους στην Bundestag. Ομως η ψηφοφορία αυτή δεν έγινε ποτέ στο γερμανικό Κοινοβούλιο μετά την απόρριψη της πρότασης των θεσμών από τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Το επενδυτικό πακέτο
Τα ντοκουμέντα έριξαν φως και σε ακόμη μία «κατσικανιά» των πιστωτών, το ύψους 35 δισ. ευρώ επενδυτικό πακέτο που τόσο ο Ζαν-Κοντ Γιούνκερ όσο και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παρουσίαζαν ως μέρος της προσφοράς των θεσμών.
Το δεύτερο έγγραφο, από το πακέτο των έξι, που έφερε τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» έδειξε ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα έλεγαν οι Γιούνκερ και Γκάμπριελ. Το ποσό που προσφέρθηκε με γενναιοδωρία από τους παραπάνω, μπας και τσιμπήσουν οι αδαείς Ελληνες, αφορούσε συγκεκριμένα ποσά αδιάθετα από το ΕΣΠΑ 2007-2013, που η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντλήσει γιατί δεν είχε τη δυνατότητα της συγχρηματοδότησης με συμμετοχή 15%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας