Η «αδικαιολόγητη» και «ακατανόητη» κατά πολλούς προσφυγή που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στις 2 Ιουνίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της απόφασης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία έπειτα από πολύχρονη έρευνα έκρινε ως «κρατικές ενισχύσεις» τις 8 φοροαπαλλαγές που δόθηκαν το 2008 στη ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) ζητώντας την κατάργησή τους αλλά και την επιστροφή των χρημάτων που έχει κερδίσει η Cosco στο Ελληνικό Δημόσιο, φαίνεται να έχει δύο στόχους.
Πρώτον, να τεκμηριώσει ότι οι 8 φοροαπαλλαγές, τις οποίες το Δημόσιο καλείται να καταργήσει, είναι «ενισχύσεις ήσσονος σημασίας» χωρίς σημαντικό όφελος για την Cosco και δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό» και, δεύτερον, να «παγώσει» η σχετική διαδικασία μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Υπουργών εάν τίθεται θέμα παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή όχι, καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η προσφυγή θα κριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών.
Να σημειωθεί ότι το «πάγωμα» της διαδικασίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 108, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες από τότε που κατατέθηκε η προσφυγή, δηλαδή μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ σημειώνεται ότι αν το Συμβούλιο δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αιτήσεως (2 Ιουνίου) τότε αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ημερομηνίες που έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς στις 17 Σεπτεμβρίου λήγει η διαγωνιστική διαδικασία και η κατάθεση των προσφορών για την αγορά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ (επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα στη Γ.Σ. των μετόχων του Οργανισμού) και είναι γνωστό ότι ανάμεσα στους τρεις υποψήφιους αγοραστές είναι και η Cosco. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι υπάρχει άλλος ένας σκόπελος για την Cosco, καθώς στις 6 Οκτωβρίου 2015 έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, της ΟΜΥΛΕ και των Επιμελητηρίων κατά της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ.
Δεν αξιοποιήθηκαν...
Τρεις από τις 8 φοροαπαλλαγές που η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή είχε προσφέρει «παρανόμως» και «δεν συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά», όπως λέει η Κομισιόν, στην Cosco όταν υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης το 2008, είναι:
● Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των δεδουλευμένων τόκων μέχρι την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της προβλήτας ΙΙΙ. (Κατά τη διάρκεια της έρευνας που γίνεται από το 2009 -τότε έγινε η προσφυγή από την ΟΜΥΛΕ και τον πρώην νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα- οι ελληνικές αρχές έχουν υποστηρίξει ότι ο ΣΕΠ στην πράξη δεν επωφελήθηκε από τη διάταξη, καθώς συμπεριέλαβε στο φορολογητέο εισόδημά του το ποσό των τόκων από καταθέσεις σε μετρητά και το εισόδημα αυτό υπόκειται σε φόρο εισοδήματος. Επομένως η σημερινή κυβέρνηση, που νομικοί κύκλοι λένε ότι θα επικαλεστεί το ίδιο επιχείρημα, θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύει ότι αυτό συνέβη πράγματι).
● Δικαίωμα επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου κατασκευής ή των επιμέρους μερών του. (Οι ελληνικές αρχές έχουν υποστηρίξει ότι ο ΣΕΠ χρησιμοποιεί ήδη το επενδυτικό έργο εντός 5 ετών από την έναρξη του έργου, και επομένως η πενταετής περίοδος απαλλαγής δεν είχε αποτέλεσμα την ανάκτηση του συγκεκριμένου ποσού).
● Δικαίωμα χρέωσης τόκων υπερημερίας χωρίς χρονικές ή διαδικαστικές απαιτήσεις σε περίπτωση μη επιστροφής του ΦΠΑ από το κράτος (ο ΣΕΠ έχει δηλώσει ότι δεν αξιοποίησε την εν λόγω διάταξη).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας