Επικίνδυνη χαλάρωση παρουσιάζουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 οι δαπάνες δεκάδων φορέων της γενικής κυβέρνησης. Επί συνόλου 44 με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ που εποπτεύει το υπουργείο Οικονομικών οι 20 μπήκαν στη «μαύρη λίστα» αφού η απόκλιση στις δαπάνες ξεπερνά σε ποσοστό το 10%.
Ταυτόχρονα υπό στενή παρακολούθηση μπαίνουν και οι υπόλοιποι 24 με μικρότερη «ψαλίδα» στα έξοδα, ενώ λίγοι είναι πάντως οι φορείς που κινούνται «εντός τειχών» του Μνημονίου.
Η υπερβολική αυτή σπατάλη σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί φέρνει όλους τους προηγούμενους φορείς αντιμέτωπους με τις αυστηρές κυρώσεις που ισχύουν για αυτές τις περιπτώσεις.
Να σημειωθεί ότι όσα Νομικά Πρόσωπα ή υπουργεία δεν ευθυγραμμίζονται με τη λιτότητα των δαπανών του προγράμματος και εμφανίζουν αποκλίσεις άνω του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους, τότε θα περικόπτονται αυτόματα λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις.
Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ σημειώνουν από την αρχή του χρόνου τα «φέσια» του Δημοσίου, ενώ με νέα χρέη που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ «φόρτωσε» τον περασμένο Απρίλιο το κράτος προμηθευτές, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και απλούς φορολογουμένους, γεγονός το οποίο αποτυπώνει το σοβαρό πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 4,824 δισ. ευρώ στο πρώτο φετινό τετράμηνο από 4,429 δισ. ευρώ που κινούνταν στο τρίμηνο.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, χωρίς τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα στα 4,132 δισ. ευρώ, από 3,737 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου του 2015. «Πρωταθλητές» σε αυτές τις οφειλές παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες τον Απρίλιο έφτασαν στα 2,165 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Μόνο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,515 δισ. ευρώ από 1,387 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Τα χρέη των υπουργείων και δήμων
Οι οφειλές των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους ανήλθαν στα 478 εκατ. ευρώ από 394 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 304 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων κατήλθαν στα 235 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.
Ανοδικά κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων οι οποίες αυξήθηκαν στα 950 εκατ. ευρώ, από 903 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο.
Σε ό,τι αφορά τα ποσά από τις επιστροφές φόρων που δεν έχει αποδώσει το Δημόσιο, αυτά «ψήλωσαν» στα 692 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτο τετραμήνου από 688 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, στα 134,3 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι εγγυήσεις του Δημοσίου λόγω ELA (74,3 δισ. ευρώ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας