Εάν η ΕΚΤ περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), αυτό θα αποτελέσει ωμή παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας και θα αποσταθεροποιήσει την ελληνική κυβέρνηση, που εκλέχθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Βέλγος διεθνής οικονομολόγος και συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, Ερίκ Τουσέν, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ.Τουσέν θεωρεί ότι έχει υπάρξει σαφής επέμβαση μέχρι τώρα της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, σε θέματα μάλιστα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της και στην εντολή που έχει από τα πολιτικά θεσμικά όργανα.
Θεωρεί, λοιπόν, ότι ο ρόλος της ίσως υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας και ξεπερνά αυτά που προβλέπονται στις δικαιοδοσίες της.
«Δεν θα πρέπει να ασχολείται π.χ για την αγορά εργασίας, για τις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών τους, δεν εντάσσεται στην εντολή που έχει- και σε πολλές ευκαιρίες επενέβη σε αυτό το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να καταργεί τον μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε ότι από νομικής πλευράς έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά «βέβαια αν το κάνει, θα είναι ένα μέσο εκβιασμού που θα ασκήσει για να αποσταθεροποιήσει μία δημοκρατική κυβέρνηση.
Ο γνωστός οικονομολόγος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια στοχοποίησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και στην επίθεση σε υπουργούς και προσωπικότητες της κυβέρνησης από ξένα και ελληνικά ΜΜΕ.
Χαρακτήρισε τον επικοινωνιακό πόλεμο των τελευταίων ημερών «απαράδεκτο» και ενδεικτικό της έλλειψης στοιχειώδους σεβασμού. Συμπλήρωσε δε ότι ο ίδιος πόλεμος γίνεται και σε άλλους υπουργούς και προσωπικότητες, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με στόχο να θίξουν την αξιοπιστία τους και «επειδή η πλούσια δράση τους ενοχλεί κάποιους».
«Έχουμε μία κυβέρνηση που εκλέχθηκε δημοκρατικά, διόρισε έναν υπουργό Οικονομικών που χαίρει την εμπιστοσύνη τής κυβέρνησης. Οι άλλες κυβερνήσεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα να θέτουν σε αμφισβήτηση την αξία και τις ικανότητες του Έλληνα υπουργού», είπε χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας