Την ανησυχία των κατοίκων της Α' κοινότητας του Πειραιά για τον ενδεχόμενο ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του, για όσο χρειαστεί μέχρι να επανέλθουν στη δραστηριότητά τους, μεταφέρουν προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Περιβάλλοντος, στον ΟΛΠ, στον Δήμο Πειραιά και στην Περιφέρεια επτά επιστήμονες του Πειραιά.
Στην επιστολή τους εξηγούν ότι οι προβλήτες Ε11 και Ε12 όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια και στις οποίες υπάρχει η πιθανότητα ελλιμενισμού των πλοίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με κατοικίες και σχολεία της περιοχής.
Ο ελλιμενισμός αυτός εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων των κατοίκων του Πειραιά και ειδικότερα των παιδιών και των ευπαθών ομάδων.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ρύποι που εκπέμπουν τα κρουαζιερόπλοια, όπως οξείδια αζώτου, διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5, συντείνουν στη δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων, καρδιαγγειακών συμβάντων, αλλά και μιας σειράς άλλων προβλημάτων υγείας.
Τονίζουν ότι ήδη στα τέρμιναλ Ε11 και Ε12 βρίσκονται από τις αρχές Μαρτίου ελλιμενισμένα τρία κρουαζιερόπλοια τα οποία έχουν εν ενεργεία τις μηχανές τους νυχθημερόν για να εξυπηρετούν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς ακόμα διαμένουν σε αυτά πολυμελή πληρώματα. Βρίσκεται επίσης εκεί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο οποίο παραμένουν σε καραντίνα οι 120 θετικοί ναυτικοί στον κορονοϊό, ενώ επίσης μία με δύο φορές την εβδομάδα ελλιμενίζονται διερχόμενα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς για ανεφοδιασμό, παραμένοντας εν όρμω επί ένα 24ωρο.
Με τη διαμορφωμένη αυτή συνθήκη η υφιστάμενη ρύπανση για τους κατοίκους είναι ήδη αφόρητη και θα ήταν απάνθρωπο να ελλιμενιστούν επιπλέον 11 κρουαζιερόπλοια (όσες δηλαδή και οι αντίστοιχες θέσεις ελλιμενισμού), τα οποία θα ρυπαίνουν ταυτοχρόνως και επ' αόριστον την περιοχή σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία. Τέλος, καλούν τον υπουργό Ναυτιλίας να προχωρήσει στη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ώστε να προστατευτούν η υγεία και το περιβάλλον των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.
Την επιστολή υπογράφουν η Δήμητρα Βήνη, διευθύντρια Παιδιατρικής Μονάδας Νοσηλείας Μεσογειακής Αναιμίας Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, ο Γιάννης Καρδαράς, δικηγόρος, ο Νικόλαος Λαγωνίκος, κοινωνιολόγος, ο Γεώργιος Μπάλιας, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, πολιτικός μηχανικός, δρ πολεοδόμος-χωροτάκτης, ο Βασίλης Τσελέντης, καθηγητής τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο Ιωάννης Χαραλαμπάκης, φαρμακοποιός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας