Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25%, αν όχι για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τουλάχιστον για εκείνους που θα έχουν φέτος απώλειες εισοδήματος από τα ενοίκια, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις (στον ΑΝΤ1) του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους οι οποίοι δέχονται μείωση ενοικίου». Σχετική πρόταση έχει ήδη καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ (Ομοσπονδία Ακινήτων).
Σε αυτό το πλαίσιο τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 25% για ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Η έκπτωση στον φόρο θα έχει εφαρμογή για τους ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν εφάπαξ τον λογαριασμό. Βέβαια, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν τον Αύγουστο και μέχρι τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν. Ισως στο μέτρο καταφέρουν να ενταχθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ή ακόμη και αυτοί που έχουν μείωση εισοδήματος από τα επαγγελματικά ακίνητα και σκόπευσαν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις.
Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, καθώς το σχέδιο της αναπροσαρμογής και ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές τιμές έχει «παγώσει» και η εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης έχει μετατεθεί για το 2021. Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με πέρσι, καθώς δεν θα ισχύσει η έκπτωση 8% μεσοσταθμικά, την οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, ενώ, εάν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την πανδημία και θα δουν μειωμένα τα φετινά τους εισοδήματα από ακίνητα, εάν εξοφλήσουν εφάπαξ τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης θα κερδίσουν έκπτωση 25%.
Για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος έχει στην κατοχή του ακίνητα για τα οποία πληρώνει ΕΝΦΙΑ 1.500 ευρώ και παράλληλα εκμισθώνει μια κατοικία από την οποία θα εισπράξει φέτος λιγότερα ενοίκια εάν επιλέξει να εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και εμπρόθεσμα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης και όχι σε δόσεις θα έχει έκπτωση 25%. Δηλαδή θα πληρώσει 1.125 ευρώ και θα έχει όφελος 375 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας