Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Η δυσφορία των τραπεζιτών και η ευκαιρία του Γ. Στουρνάρα

Προφανής -αλλά και πρωτοφανής- ήταν η ενόχληση που προκάλεσε στους τραπεζικούς κύκλους η έκθεση του ΔΝΤ και ιδιαίτερα οι αναφορές της στις ελληνικές τράπεζες, στις διασώσεις τους, που έχουν κοστίσει 85 δισ. από το 2008 και έχουν επιβαρύνει το κράτος -δηλαδή τους φορολογουμένους- με 57 δισ. ευρώ ή άνω του 25% του ΑΕΠ, όπως αναφέρει το ίδιο το ΔΝΤ, αλλά και στο σχέδιο «Ηρακλής» που, κατά το Ταμείο, δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή κινδύνων για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ και αυτό χαλάει την εικόνα ευφορίας που προσπαθούν να εκπέμψουν τόσο οι ίδιες οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση.

«Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία την οποία εκπέμπει το ΔΝΤ», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ Thessaloniki Summit και προς επίρρωσιν ανέφερε ότι, με βάση τη δική του εμπειρία από διεθνείς οργανισμούς, «οι εκθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης ζύμωσης, ξεκινούν από τα μικρά στελέχη, προχωρούν πάνω, ζυμώνονται, ξαναζυμώνονται, επηρεάζονται πολιτικά και στο τέλος μένει αυτό που λένε οι Εγγλέζοι “ούτε ψάρι, ούτε κότα”. Απ’ αυτό τώρα βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Εγώ δεν δίνω πολύ μεγάλη αξιοπιστία, παρ’ όλο που υποτίθεται ότι το ΔΝΤ είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός».

Κατά τον πρόεδρο της ΕΕΤ, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην καλύτερη θέση των τελευταίων ετών. «Είναι όλα πολύ ευνοϊκά για τη χώρα, πρέπει να πείσουμε και τους δικούς μας και τους ξένους επενδυτές ότι πραγματικά υπάρχει μια διάθεση αλλαγής στη χώρα», κατέληξε ο κ. Χαντζηνικολάου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα τραπεζικά στελέχη.

Ωστόσο, εκεί που οι άλλοι τραπεζίτες είδαν χτύπημα κάτω από τη μέση από πλευράς ΔΝΤ, ο διοικητής της ΤτΕ είδε μια ευκαιρία. Αξιοποιώντας την κριτική του ΔΝΤ για την ανεπάρκεια του σχεδίου «Ηρακλής», ο Γ. Στουρνάρας γνωστοποίησε την πρόθεση της ΤτΕ να ενεργοποιήσει το σχέδιό της για τη διαχείριση του 60% των «κόκκινων» δανείων που θα αφήσει πίσω του ο «Ηρακλής»...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η δυσφορία των τραπεζιτών και η ευκαιρία του Γ. Στουρνάρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας