Παραμένει εκτός κυβερνητικής ατζέντας η προώθηση της συζήτησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αναφέρθηκε σήμερα (Παρασκευή) σε όσα ειπώθηκαν στο τελευταίο EuroWorking Group.
Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της σημερινής ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες -εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας-, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι στο EuroWorking Group δεν τέθηκε καν το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μάλιστα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι αυτό που αναμένουν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είναι τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πριν προχωρήσουν στις όποιες σχετικές αποφάσεις.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων «είναι εξαιρετικά ευαίσθητο», ενώ η ελληνική κυβέρνηση «έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της».
Επενδύσεις από τα κέρδη ομολόγων
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδιά της, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η ιδέα της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η χρήση αυτή είναι συμβατή με το πρόγραμμα.
Σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους «θεσμούς» για το σε ποιες επενδύσεις θα διοχετευθούν τα κέρδη των ομολόγων, καθώς και σε ποιους ειδικούς κωδικούς θα μπαίνουν τα ποσά.
Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το EWG αναμένει το επίσημο αίτημα προκειμένου να το εξετάσει.
Τέλος, σημειώνεται ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής θα είναι παρών -για πρώτη φορά- ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας