Το πράσινο φως για να προχωρήσει η φαραωνικών διαστάσεων επένδυση για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας 800 MW στην Πτολεμαΐδα και θα κοστίσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ άναψε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Από την Κοζάνη όπου βρέθηκε ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υπογράψει τις πρώτες άδειες για την εγκατάσταση της αναδόχου ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην περιοχή και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή της νέας μονάδας και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Οι δηλώσεις Λαφαζάνη έγιναν λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει στις 29 Μαρτίου η συμβατική υποχρέωση έγκρισης της άδειας εγκατάστασης και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η οργάνωση WWF είχε αποδυθεί σε εκστρατεία για την ακύρωση της επένδυσης με το επιχείρημα ότι είναι ρυπογόνος και οικονομικά ασύμφορη.
Με την παραίνεση και του σωματείου «Σπάρτακος» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έσπευσε να πάρει δημοσίως θέση υπέρ της επένδυσης η οποία θα κατασκευαστεί από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη σε συνεργασία με γερμανικών συμφερόντων επιχειρήσεις και με δανειοδότηση από τη γερμανική KwF, επισημαίνοντας από τη μια ότι «η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωσή του» και από την άλλη ότι «η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει την τελευταία λέξη της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και θα έχει πολύ λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με τις παραδοσιακές μονάδες».
Παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης να τρέξει η επένδυση, η οποία έχει αποφασιστεί από το 2013 έπειτα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν οι όμιλοι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (μειοδότησε) και Κοπελούζου-Μυτιληναίου, το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με τις δυνατότητες της ΔΕΗ να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για να τη χρηματοδοτήσει. Η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα kwf έχει μεν εγκρίνει την εκταμίευση χαμηλότοκου (5%) δανείου 739 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ με την κάλυψη του επίσης γερμανικού οργανισμού Heuler Hermes, ώστε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της μονάδας, ωστόσο η επιχείρηση πρέπει να βρει σχεδόν άλλα τόσα σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας ενώ ο δανεισμός της φτάνει ήδη τα 5 δισ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις της τα 11 δισ. ευρώ.
Η εμπλοκή του γερμανικού παράγοντα ωστόσο «πιέζει» για να επιταχυνθεί η υλοποίηση της επένδυσης που προβλέπει τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 600 MW και επιπλέον 140 MW για τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.
Η νέα μονάδα, που θα κοστίσει 1,3 δισ. ευρώ, θα κάνει χρήση γερμανικού εξοπλισμού (τουρμπίνες κ.ά.), αφού η κατασκευή της γίνεται από την κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd. και τη Hamon Environmental GmbH. Στην ιαπωνική εταιρεία έχει περάσει εδώ και καιρό ο έλεγχος της γερμανικής Babcock, η οποία και πρόκειται να προμηθεύσει το κυριότερο μέρος του εξοπλισμού της Πτολεμαΐδας 5.
Από την Κοζάνη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης «για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το σενάριο διάσπασης σε Μικρή και Μεγάλη ΔΕΗ δεν υφίσταται, καθώς επίσης και ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς) «όχι απλώς παγώνει, αλλά τελειώνει».
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός είπε ότι είναι ακριβά -«είναι πανάκριβη η ενέργεια στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά- και επανέλαβε ότι προωθεί σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας