Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων

Ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, ο Ιταλός Andrea Enria, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συνάντησε ως πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργο Ζαββό.

Ο νέος επικεφαλής του SSM ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο Α. Εnria, που επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά ως επικεφαλής του SSM, συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και συζήτησαν για το… πάντα επίκαιρο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Η επίτευξη των στόχων μείωσής τους παραμένει το κεντρικό στοίχημα καθώς από αυτό εξαρτώνται τόσο οι προοπτικές των ίδιων των τραπεζών όσο και της πραγματικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση η επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, να αυξήσουν τις χορηγήσεις, να έχουν διατηρήσιμη κερδοφορία και να προσεγγίζουν επενδυτές.

Την ίδια στιγμή πηγές με γνώση του θέματος υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους τον δύσκολο στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 54 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 και αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Ακόμα όμως και αν ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) υποχωρήσει στο 19,8%, που είναι ο στόχος, και πάλι θα είναι πολύ υψηλός σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που σήμερα είναι στο 3,8%.

Οι τράπεζες

Οι στόχοι που έχουν τεθεί χαρακτηρίζονται από πηγές με άριστη γνώση των τραπεζικών θεμάτων φιλόδοξοι και ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν θα επιτευχθούν. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αν το μακροοικονομικό κλίμα είναι ευνοϊκό και οι τιμές των ακινήτων κινηθούν ανοδικά, ενδεχομένως οι στόχοι να ξεπεραστούν.

Σήμερα, όπως ανέφερε, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι ικανή για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων –διαμορφώθηκαν σε 80 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2019– και είναι ο μέγιστος δυνατός υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επισημαίνεται εξάλλου η ανάγκη να επισπευσθούν τα συστηματικά εργαλεία για ταχύτερη εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών καθώς, όπως προειδοποιούν καλά ενημερωμένες πηγές, όσο αυτές οι… λύσεις καθυστερούν τόσο χαλαρώνουν οι τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές καλοβλέπουν τα δύο σχέδια του υπουργείου Οικονομικών στη βάση της πρότασης του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να μεγαλώσει η εργαλειοθήκη που έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους για να μειώσουν το «στοκ» των προβληματικών δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα εργαλεία (τιτλοποιήσεις, πωλήσεις) τονίζεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν, με δεδομένο ότι η δευτερογενής αγορά έχει ανοίξει, ενώ πρέπει να υπάρξει σύνεση στα «κουρέματα».

Θετικό χαρακτηρίζεται το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία καθώς περνάμε στην ενεργητική διαχείριση «κόκκινων» δανείων προστατεύοντας αυτούς που έχουν ανάγκη, αποθαρρύνοντας ωστόσο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ωστόσο, πηγές με γνώση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σημείωναν ότι 80.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη εκκρεμούν ακόμα στα δικαστήρια.

Μεγαλύτερη πρόοδο θα πρέπει να επιδειχθεί στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, είτε τα μεγάλα κοινοπρακτικά είτε αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, οικονομικές πηγές υπογράμμιζαν ότι οι μικρομεσαίες «είναι τα πιο σκληρά καρύδια της αγοράς των “κόκκινων” δανείων γιατί πολλές φορές τα ενέχυρά τους δεν είναι εμπορεύσιμα και η αναδιάρθρωση αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη διαδικασία».

Από την άλλη πλευρά η δευτερογενής αγορά έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε άλλες χώρες, αναδεικνύοντας σημαντικούς επενδυτές με ειδίκευση σε αυτή.

Οσο για τις καθυστερήσεις αναδιαρθρώσεων των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων υπό τον φόβο απόδοσης ποινικών ευθυνών στα στελέχη των τραπεζών που θα εμπλακούν βάζοντας την υπογραφή τους, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να βοηθά τόσο τους οφειλέτες όσο και τις τράπεζες.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας