Με όλη την Ευρώπη να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, το Eurogroup άφησε χθες σε έναν τεχνοκράτη τις συστάσεις προς την Αθήνα για τις παροχές του 1 δισ. ευρώ, ενώ το όλο θέμα μαζί με το σχέδιο του «ειδικού λογαριασμού» για τα πλεονάσματα θα συζητηθούν στην υπουργική σύνοδο της 13ης Ιουνίου.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν ο αξιωματούχος που προειδοποίησε για τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, σε αντίθεση με τους Πιερ Μοσκοβισί και Μάριο Σεντένο που κινήθηκαν σε «ρηχά νερά» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει υπεραπόδοση στους στόχους και πεποίθησή τους είναι ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της».
Οχι ότι ο Ρέγκλινγκ ήταν τόσο αυστηρός όπως τον είχαμε συνηθίσει με τα μνημόνια, απλά οι τόνοι στη συνέντευξη που ακολούθησε ήταν διακριτικά ανεβασμένοι, παρότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης και τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αντί του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Η προκαταρκτική αποτίμηση των θεσμών δείχνει πως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν για φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να μην επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό. Το ίδιο πιθανώς να γίνει και τον επόμενο χρόνο, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί, ενώ θα χρειαστεί νέος προϋπολογισμός» είπε ο επικεφαλής του ESM. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα (spreads), λέγοντας ότι μετά τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβει 50 μονάδες βάσης θέλοντας να τονίσει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά. Ωστόσο, χθες, σημειώθηκε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον που βοήθησε στην αποκλιμάκωση των spreads.
Εντύπωση προκάλεσε πάντως η έμμεση στήριξη που παρείχε ο κ. Ρέγκλινγκ στο σχέδιο της ελληνικής πρότασης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Το σχέδιο προβλέπει μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2020-2022 και δέσμευση 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό ως εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς.
Ερωτηθείς σχετικά ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε ότι: «Η Ελλάδα δεν άλλαξε μονομερώς τους στόχους, αυτό είναι λάθος να το πούμε. Υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το 2019 και η Ελλάδα παραμένει πιστή σε αυτόν τον στόχο».
Καλά λόγια είχε να πει ο κ. Ρέγκλινγκ για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα, εμφανιζόμενος μάλιστα να είναι υπέρ αυτού του εγχειρήματος. «Υποστηρίζω την πρόωρη εξόφληση, γιατί μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν το ακριβό κομμάτι του δανείου αποπληρωθεί νωρίτερα, θα χρειαστεί άδεια από τα κράτη-μέλη του ESM και απομένει να δούμε εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα έχουν αντίκτυπο σε αυτό».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε για άλλη μια φορά πιο διπλωματικός, δηλώνοντας: «Το θέμα της Ελλάδας δεν ήταν στην ατζέντα, αλλά τέθηκε. Ο Γιώργος Χουλιαράκης ήθελε να παρουσιάσει το πακέτο. Εξετάζουμε τον πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων. Η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν τον σχεδιασμό των πολιτικών τους, αλλά η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε. Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να δουλέψουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σχολίασε ότι «η Ελλάδα μάς ενημέρωσε για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και νομοθετήθηκαν. Στοχεύουμε να τα συζητήσουμε τον Ιούνιο» αφού έχει εκδοθεί η 3η μεταμνημονιακή έκθεση (5 Ιουνίου) και θα γίνουν γνωστά τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις επιπτώσεις του «πακέτου» Τσίπρα στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Απάντηση σε Στουρνάρα
Ο Γιώργος Χουλιαράκης, από την πλευρά του, δεν βλέπει να υπάρχει κάποια επίπτωση, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και στην επαναφορά του ΕΚΑΣ που «κόπηκε» σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στην πάροδο των μνημονίων. Απαντώντας στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τον «συναγερμό» που σήμανε αναφορικά με το αυξημένο κόστος των κυβερνητικών παροχών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε δήλωση του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει τα εξής:
«1. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο. Η πρόβλεψη αυτή αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.
»2. Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης –στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα– ή απλώς τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας