Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν 200.000 τραπεζικές θυρίδες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, οι τράπεζες θα πρέπει, εκτός από τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για όλους τους τύπους τραπεζικών προϊόντων.
Ακόμη και για τις τραπεζικές θυρίδες των φορολογουμένων, μολονότι από την απόφαση της υφυπουργού δεν προκύπτει υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να δώσουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των θυρίδων αλλά μόνο για την ύπαρξή τους (συμβόλαια μίσθωσης). Σύμφωνα με το τραπεζικό σύστημα, οι θυρίδες είναι απαραβίαστες.
Ωστόσο πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τη συχνότητα που οι κάτοχοι επισκέπτονται τη θυρίδα τους ή τον χρόνο παραμονής στον συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο της αναλυτικής καταγραφής των κινήσεων τους.
Με την υπουργική απόφαση πάντως ανοίγει σε πρώτη φάση ο δρόμος να εντοπιστούν οι οφειλέτες της Εφορίας που έχουν στην κατοχή τους θυρίδες και φιλοξενούν σε αυτές πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.
Το επόμενο βήμα θα είναι η έφοδος των ελεγκτικών αρχών στις θυρίδες των οφειλετών, κάτι για το οποίο απαιτείται δικαστική απόφαση.
Επιπλέον οι τράπεζες δεν μπορούν να δεσμεύσουν το περιεχόμενο των θυρίδων ή να απαγορεύσουν το άνοιγμά τους από τον μισθωτή, παρά μόνο σε περιπτώσεις εκτέλεσης αποφάσεων της Δικαιοσύνης ή άλλων Αρχών.
Αρμόδιες πηγές αφήνουν «παράθυρο» απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου για το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων και την κατάσχεση του περιεχομένου τους για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για να μελετήσει το πλαίσιο, η οποία αναμένεται να παραδώσει την πρότασή της στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.
Η νέα υπουργική απόφαση ορίζει ότι το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) θα μπορεί πλέον να διαβιβάζει ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τους οικονομικούς εισαγγελείς και τους εισαγγελείς Διαφθοράς πληροφορίες όχι μόνο για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων, αλλά και για:
◼ τα κινητά περιουσιακά στοιχεία και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλίσει σε θυρίδες τραπεζών,
◼ τις πάσης φύσεως συναλλαγές τους μέσω πλαστικού χρήματος και
◼ τις λήψεις και αποπληρωμές πάσης φύσεως δανείων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας