Αλλο ένα επίτευγμα των μνημονίων και της τροϊκανής πολιτικής: η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που ο κατώτατος ακαθάριστος μηνιαίος μισθός μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις άλλες χώρες αυξήθηκε. Μάλιστα, ο κατώτατος μισθός του Ελληνα εργαζόμενου είναι χαμηλότερος κατά 50% από αυτόν του Γερμανού, του Γάλλου, του Βέλγου και του Ολλανδού.
Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία αναφέρονται στην περίοδο μεταξύ 2008 και 1ης Ιανουαρίου 2015. Τα στοιχεία για τον κατώτατο ακαθάριστο μισθό συνοδεύονται από στοιχεία για τις Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) που προκύπτουν από τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών σε κάθε χώρα, δίνοντας έτσι μια εικόνα για το πραγματικό βιωτικό επίπεδο και επιτρέποντας τη σύγκριση ανάμεσα στον κατώτατο μισθό και το αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς».
Στην Ελλάδα, λοιπόν, ο κατώτατος ονομαστικός ακαθάριστος μισθός την 1η Ιανουαρίου 2015 ανέρχεται θεωρητικά -στην πράξη είναι πολύ χαμηλότερος- σε 684 ευρώ τον μήνα έναντι 794 ευρώ το 2008 (-14%). Σε ΜΑΔ, προκύπτει μείωση της τάξης του 12%.
Το Λουξεμβούργο παραμένει η χώρα με τον υψηλότερο ακαθάριστο κατώτατο μηνιαίο μισθό στην Ε.Ε. (1.923 ευρώ). Σε ΜΑΔ προκύπτει αύξηση 17%. Ο χαμηλότερος ονομαστικός μισθός καταγράφεται στη Βουλγαρία (184 ευρώ), ο οποίος σε ΜΑΔ διαμορφώνεται σε 380 ευρώ (+67%).
Από τα υψηλότερα
Μετά το Λουξεμβούργο, τον δεύτερο υψηλότερο ελάχιστο μισθό έχει η Ολλανδία (1.502 ευρώ, σε ΜΑΔ 1.363 ευρώ) και ακολουθούν το Βέλγιο (1.502 ευρώ, σε ΜΑΔ 1.363 ευρώ) και η Γερμανία (1.473 ευρώ, σε ΜΑΔ 1.441 ευρώ)...
Ως προς τις μνημονιακές χώρες, ο ελάχιστος μισθός στην Πορτογαλία ανέρχεται σε 589 ευρώ και σε ΜΑΔ 685 ευρώ. Η αγοραστική δύναμη του Πορτογάλου αυξήθηκε την περίοδο 2008-2015 κατά 21%. Στην Ιρλανδία η ονομαστική παρέμεινε αμετάβλητη (1.462 ευρώ), ενώ η πραγματική σε ΜΑΔ αυξήθηκε 10%. Στην Ισπανία, ο ελάχιστος μισθός είναι 757 ευρώ και σε ΜΑΔ 798 ευρώ (+ 9%).
Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καταγράφεται αισθητή βελτίωση τόσο στον ελάχιστο μισθό όσο και στην αγοραστική δύναμη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας