Το δύσκολο έργο να καταπολεμήσει τη διαφθορά έχει ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης που ξεδιπλώνει το πλάνο της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες αλλά και τι προσδοκά να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο μετά τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times αναφέρθηκε στα αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων 3.500 υποθέσεων, από τους οποίους προκύπτουν φόροι ύψους 7 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πρόσθεσε ότι ελπίζει στην είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.
Σύντομα, είπε ο υπουργός, θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και για άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισ. ευρώ, τα οποία θα αναζητηθούν.
Ο κ. Νικολούδης σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος αφορολόγητος ελληνικός πλούτος εκτός της χώρας.
Αναφέρθηκε σε εκτίμηση για ένα συνολικό ποσό 120 δισ. ευρώ ελληνικών περιουσιών, που βρίσκονται εκτός της χώρας, κυρίως σε επενδυτικούς λογαριασμούς, στους οποίους, όπως είπε, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι ένας από τους τομείς, όπου υπάρχει διαφθορά και θέλει να στοχοποιήσει η κυβέρνηση, είναι ο τομέας της ενέργειας. Μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμάται πως χάνονται ετησίως φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ.
Ο κ. Νικολούδης αναφέρθηκε, επίσης, και στη δίωξη στην οποία είχε συμβάλει, πριν από αρκετά χρόνια, κατά του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων από την τράπεζα την οποία ήλεγχε στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Ωστόσο, σημείωσε ο υπουργός, ο επιχειρηματίας κατάφερε να αποφύγει προσωρινά τη δίωξη, επιστρέφοντας τα χρήματα, χάρη σε έναν νόμο, που πέρασε αθόρυβα. Ο κ. Λαυρεντιάδης, πρόσθεσε, δεν είναι ο μόνος Έλληνας μεγιστάνας, που εμπλέκεται σε τέτοια σχέδια.
«Δείχνει πως υπάρχει μια πολύ κλειστή κάστα ανθρώπων με πλοκάμια σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο Παν. Νικολούδης. Ο κ. Λαυρεντιάδης τελικά συνελήφθη και μπήκε στη φυλακή το 2012 έπειτα από νέο νόμο που ακύρωσε την ασυλία του και η δίκη του πρόκειται να αρχίσει τον Μάρτιο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει ότι ενώ η Ελλάδα ενισχύει τις προσπάθειές της στο θέμα της φορολογίας, η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο.
Λέγοντας πως δεν είναι θαυματοποιός, ο κ. Νικολούδης παραδέχεται πως θα ήταν συνετό να παραμείνει ρεαλιστής. Έδωσε, όμως, μία νότα αισιοδοξίας, δηλώνοντας: «Αν ο κόσμος δει ότι είμαι καθαρός και ότι ο πρωθυπουργός είναι καθαρός και πως αυτοί που δεν είναι καθαροί στο τέλος θα πάνε στη φυλακή, θέλω να ελπίζω πως αυτό θα εμπνεύσει μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας