Πλήρης σύγχυση έχει δημιουργηθεί με το μείζον ζήτημα του ΦΠΑ λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει αν θα υπάρξουν αυξήσεις και σε ποιους συντελεστές, αν θα γίνουν μετατάξεις προϊόντων από τη μια κατηγορία στην άλλη, αν θα συνεχιστεί το ειδικό καθεστώς για τα νησιά ή αν, τελικώς, εξαιρεθούν τα «κοσμικά».
Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί κάποιος από τους συντελεστές του φόρου (6,5%, 13%, 23%), την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου μιλούσαν για ενδεχόμενη μετάταξη προϊόντων ή υπηρεσιών από χαμηλότερο προς υψηλότερο συντελεστή, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας δεν απέκλειε την αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.
Κατά την προσωπική του άποψη, όπως είπε, θα ήταν προτιμότερο να καταργηθεί η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ που απολαμβάνουν τα «κοσμικά» νησιά.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά» διευκρίνιζαν από την πλευρά τους πηγές του μεγάρου Μαξίμου, τροφοδοτώντας το σίριαλ γύρω από τον φόρο, το οποίο ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση του κειμένου που στάλθηκε στους δανειστές.
«Δείχνουν»... παρεμβάσεις
Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων «δείχνουν» παρεμβάσεις στο μέτωπο του ΦΠΑ, με «κατάργηση των αδικαιολόγητων εξαιρέσεων και εκπτώσεων». Σε αυτά τα σημεία, οι πρώτες διευκρινίσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ήταν ασαφείς, πέραν των κατηγορηματικών διαβεβαιώσεων ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε φάρμακα και ξενοδοχεία.
Την ασάφεια γύρω από το θέμα τροφοδότησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου».
Τη σκυτάλη πήραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι με τη σειρά τους διευκρίνιζαν πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, «αν όμως χρειαστεί να αυξήσουμε τον φόρο σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε».
Οι ίδιοι πρόσθεταν πως «δεν ξέρουμε αν θα είναι από τον συντελεστή 6,5% ή 13%».
Αν επιχειρηθεί ερμηνεία αυτών των δηλώσεων, το πιθανότερο είναι μια επιλεκτική μετάθεση προϊόντων ή υπηρεσιών από τους χαμηλότερους προς τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.
Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο και σε άλλα μείζονα ζητήματα φορολογικής πολιτικής.
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015, χωρίς όμως να είναι σε θέση ακόμα να δώσει λεπτομέρειες για τον φόρο ακινήτων που θα τον αντικαταστήσει, ενώ αναφορικά με την αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει από φέτος αλλά θα γίνει σταδιακά.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η αύξηση του αφορολογήτου θα γίνει σταδιακά, σε συνάρτηση με τη δημοσιονομική κατάσταση αλλά και σε σχέση με την πορεία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Οσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι τις επόμενες μία-δύο βδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές, καθώς υπάρχουν κάποιες ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και «μπορεί να γίνει πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας