Καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη άμεσης λήψης «δύσκολων» αποφάσεων στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της υστέρησης των δημοσίων εσόδων κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τονίζοντας παράλληλα ότι σήμερα διαμορφώνεται μια ευνοϊκή δυναμική για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο υπάρχον πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή το επονομαζόμενο Μνημόνιο.
«Για οικονομικούς και στρατηγικούς λόγους, κατά την εκτίμησή μας, οι εταίροι δεν θα είναι ανυποχώρητοι στις θέσεις τους όπως διαμορφώθηκαν έως τα τέλη του 2014. Προφανώς το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του Γραφείου με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, στη νέα τριμηνιαία έκθεσή τους (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2014).
Διευκρινίζοντας το τι εννοούν με τις αλλαγές, κάνουν λόγο για διόρθωση κοινωνικών αδικιών, παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, ενδυνάμωση του δικτύου προστασίας των αδύνατων, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φορολογική μεταρρύθμιση, εξορθολογισμό κρατικών δαπανών, παρέμβαση στις ολιγοπωλιακές δομές της αγοράς, βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και κυρίως αποκατάσταση της αίσθησης ότι τα βάρη κατανέμονται δίκαια. Ολα αυτά, όπως υποστηρίζουν, πρέπει να αποτελέσουν μέρος της μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα διακρίνεται από το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα της χώρας, δηλαδή την εξωστρέφεια, όπου η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών θα απευθύνονται στην αγορά του εξωτερικού και όχι μόνο την εγχώρια.
«Το τέλος της λιτότητας αυτό καθ’ αυτό, ως πρώτη προτεραιότητα, είναι εσφαλμένος στόχος», διευκρινίζουν, καθώς «το μείζον σήμερα δεν είναι η αναδιανομή με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά η ανάπτυξη που δεν δημιουργεί μόνο θέσεις εργασίας σε καφετέριες».
Στην έκθεση υπάρχει ειδική αναφορά στο θέμα του δημόσιου χρέους, καθώς «πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση ή αναδιάταξή του», ενώ το χαρακτηρίζουν «όχι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση». Το Γραφείο συστήνει στη νέα ελληνική κυβέρνηση να ενταχθεί το χρέος ως μέρος μιας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, «γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται», ενώ με δεδομένη την έστω και μικρή αλλαγή κλίματος που παρατηρείται στην Ευρώπη, σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει χρόνο ώστε να επωφεληθεί από τις συντελούμενες διεργασίες».
Από την άλλη πλευρά, το Γραφείο προειδοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι πρέπει να ληφθούν ταχύτατα αποφάσεις που θα αναστρέψουν το κλίμα που προκάλεσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με την τάση μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, τη διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, την υστέρησης των εσόδων και του παγώματος των μεταρρυθμίσεων. «Ετσι και αλλιώς πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και η καθυστέρησή τους πέρα από ένα λογικό όριο θα αυξάνει το κόστος τους και τις δυσκολίες εφαρμογής», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση έχει τώρα αυξημένη νομιμοποίηση και διανύει «περίοδο μέλιτος».
Απαιτούνται 22,5 δισ. το ′15
Εξηγώντας την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, τα στελέχη του Γραφείου υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ για το 2015 για να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 7 δισ., ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσει άλλα 8,8 δισ. σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.
«Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους», σημειώνει η ομάδα του κ. Λιαργκόβα, υπογραμμίζοντας ότι για μεν την Ελλάδα η έλλειψη συμφωνίας θα ισοδυναμούσε με πιστωτικό γεγονός, αλλά και για τους εταίρους οι πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης «θα είναι ανυπολόγιστες», καθώς μόνο το γερμανικό μερίδιο στην ελληνική βοήθεια των 183 δισ. ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας